VIJESTI

Jovanović: Ratko Mladić mora pod hitno biti podvrgnut ljekarskom pregledu

Novosadski advokat tvrdi

Srna

26.8.2016

Novosadski advokat Miroje Jovanović podnio je danas inicijativu kojom se od Haškog tribunala traži da general Ratko Mladić bude pod hitno podvrgnut ljekarskom pregledu zbog njegovog izuzetno složenog zdravstvenog stanja. 

Jovanović, koji je potpredsjednik političke organizacije "Treća Srbija", čije je sjedište u Novom Sadu smatra da Mladića trebaju pregledati meritorni stručnjaci koji nisu iz država članica NATO-a.
 
Ljekarski pregled generala Mladića treba da obavi veći broj stručnjaka koji dolaze van područja država članica NATO-a, imajući u vidu činjenicu da su one učestvovale u ratnim dejstvima na teritoriji Republike Srpske u periodu 1992-1995. godine, navodi se u saopštenju "Treće Srbije".
 
Jovanović izražava zabrinutost da bi ignorisanje krajnje narušenog zdravstvenog stanja Mladića, od Haškog tribunala, moglo imati fatalan ishod, odnosno završiti smrću generala.
 
"Bojim se da bi očigledno trajno narušeno zdravstveno stanje Mladića, koje uslovljava njegovu efektivnu nemogućnost da učestvuje u sudskom postupku, moglo završiti smrtnim ishodom ukoliko, smesta ne bude nad njim obavljen ljekarski pregled. Mladićevo krajnje loše zdravstevno stanje uzrokovano je petogodišnjim neosnovanim lišenjem slobode", naveo je Jovanović.
 
Za Jovanovića je logičan slijed radnji da poslije obavljenog ljekarskog pregleda, Mladić bude pušten na slobodu. "Poslije puštanja na slobodu Mladića, treba smesta prekinuti, odnosno obustaviti postupak koji se protiv njega vodi u Tribunalu", rekao je Jovanović.
 
Advokat izražava žaljenje što je sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo zahtjeve Mladićeve odbrane da zbog njegovog narušenog zdravstvenog stanja izmijeni rasporeda zasjedanja tokom suđenja.
 
Jovanović je dodao da svoju inicijativu o hitnom ljekarskom pregledu Mladića zasniva na opšteprihvaćenim pravilima međunarodnih normi u pogledu prava optuženih, koja se odnose na njihovo ugroženo zdravlje.