VIJESTI

TUZLA: Obilježana 26. godišnjica od staradnja 180 rudara u Rudniku “Kreka“

Tužna svečanost

M. Mu.

26.8.2016

Polaganjem cvijeća i vijenaca na spomen-obilježju u krugu nekadašnje jame “Dobrnja Jug“ danas je obilježana 26. godišnjica od staradnja 180 rudara u tuzlanskom Rudniku “Kreka“.

Obilježavanju ove tužne godišnjice su osim članova porodica poginulih rudara, prisustvovali i Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH, ali i brojni rudari među kojima i Smail Imamović, jedini preživjeli rudar.

Imamović je poručio da je ta tragedija njegova  doživotna trauma i da bi 26. august za Krekine rudare trebao biti neradni dan.

- Mislim, a i neke su analize to utvrdile, da je uzrok stradanja zapaljenje ugljene prašine – rekao je Imamović.

Muniba Malkić, majka poginulog rudara Vehida Malkića kazala je da je ove godine prvi put smogla snage da dođe na ovo mjesto.

- Moj sin Vehid poginuo je u 26. godini života. Prve godine svi su nas posjećivali, a sada niko osim roditelja i efendije ne obilazi ni mezarje – ističe s nezadovoljstvom Malkićeva.

Kako je kazao Bajazit Jašarević, generalni direktor JP Elektorprivreda BiH, izvučena je pouka da se rudarski posao mora humanizirati, a da će nabavka novih mehaniziranih čela unaprijedit će rad u bosanskim rudnicima.

- U narednih šest mjeseci radit će se i na unapređenju opće lične i kolektivne zaštite na radu. U rudnike koncerna uloženo je 168 miliona KM, mada nije ulagano spram veličine i strateške važnosti rudnika. Moram priznati da je i Kreka tu nešto lošije prošla, iako je zenički rudnik u najlošijoj situaciji. Isto tako, pošteno je istaknuti da nije bilo ranijih ulaganja, proizvodnja bi prestala – podsjetio je Jašarević.