VIJESTI

Završena "Ljetna škola hobija" za 160 osnovaca iz Srebrenice i Bratunca

U organizaciji međunarodnih donatora

S. SMAJLOVIĆ

26.8.2016

U Kulturnom centru Srebrenica, danas je  svečano  obavljen završetak 26. dnevne "Ljetne škole hobija", "N-TIM Akademija" (nauka, tehnologija, inovacija i matematike) koju je  pohađalo 160 učenika osnovnih škola iz Srebrenice i Bratunca, većinom djece iz socijalno ugroženih porodica.

Četiri kursa

Organizatori ove škole su: UNDP-i, UNICEF, Privatni sektor za razvoj iz Istambula, Fond ujedinjenih naroda za djecu i Fond za obrazovanje i Privredna komora iz turske općine Burza, koji su za školu obezbijedili repromaterijal i mašine prilagođene djeci.

Na svečanom zatvaranju škole predstavljena je izložba radova sa četiri kursa i to: robotike, modeliranja od žice, obrade drveta i origami keramike. Više od 80 posto djece izrazilo je interesovanje za tehničkim naukama

- Cilj škole je da se djeca kroz igru približe nauci čime im se omogućava da izaberu svoje buduće zanimanje. Ovakve škole bit će organizovane i u drugim gradovima BiH.  Ista škola u Srebrenici  bit će organizovana  za zimski raspust i trajat će sedam dana, dok će ona u ljetnim mjesecima trajati duže- pojasnio je Aleksandar Pieto, menadžer kancelarije UNDP-a u Srebrenici.

Povećan insters

"N-TIM Akademija" principirana je po uzoru na ljetnu školu, koju svake godine organizuje fondacja iz Turske, a za koju se pokazalo da uspješno povećava interes djece za raznim tehničkim zanimanjima, jer u tome vide svoju budućnost.
Zatvarajući prvu „Ljetnu školu hobija“ u BiH, općinski načelnika Ćamil Duraković, zahvalio se organizatorima i donatorima ove škole, a djeci poželio svijetlu budućnost na putu tehničkih nauka.

Certifikati za 160 polaznika škole

Idriz Karamujić i Marko Stjepanović, učenici petog razreda iz Bratunca, vele da je škola bila vrlo interesantna te da su najviše radili na robotici i modeliranju žice, dok je njihovu školsku drugaricu Kristinu Trišić zanimala origami keramika.

Kažu da će se tokom školovanja posvetiti tehničkim naukama. Svi polaznici škole dobili su certifikate, a organizatori su tokom pohađanja nastave obezbijedili prevoz i topli obrok za sve učesnike.