VIJESTI

Gradaščević o smrti Stjepana Šibera: Bosna je izgubila pravog Bosanca!

Reakcije Gradačana

Autor:A. Hadžić

26.8.2016

Smrt generala Stjepana Šibera posebno je pogodila njegove prijatelje i poznanike u rodnom Gradačcu.

Za Muhameda Begu Gradaščevića Bosna je izgubila "pravog Bosanca" koji je kaže s ponosom isticao svoje gradačačko porijeklo.

- Žalostan sam zbog gubitka prijatelja. Nikada nije došao u Gradačac, a, dok je bio zdrav, dolazio je često, a da se nismo vidjeli i popričali. Nikad nije došao a da nije svratio i kod Sene brice, da se vidi  sa ljudima  da  čuje šta ima.  Stjepan potiče iz jedne  časne gradačačke porodice i tu čast dostojanstveno je branio do svoje smrti – riječi su  Bege Gradaščevića  dugogodišnjeg prijatelja Stjepana Šibera.

Gradaščević ističe da je dobro poznavao Šiberovu cijelu porodicu, te je stoga, kaže posebno ponosan što u "Preporodu“ među starim fotografijama koje svjedoče historiju Gradačaca imaju upravo, i fotografije članova porodice Šiber.

Za Muhameda Bilajca, predsjednika Udruženja privrednika Gradačca, čiji je  otac, kaže, dugo prijateljevao sa ocem Stjepana Šibera, "odlazak generala" znači odlazak jednog od časnih biljega  BiH, a Gradačca, posebno.

bilajac

Bilajac: Šiber nikad nije zaboravljao svoj rodni grad

- U ovom gradu su oduvijek postojali velikani i Stjepan Šiber je bio jedan od njih. Nikad nije zaboravljao svoj rodni grad, posebno prijatelje iz djetinjstva. Koliko je bio odan BiH najbolje je pokazala agresija na BiH. Hvala mu i ponosan sam što sam ga poznavao – kazao nam  Bilajac.