VIJESTI

Poziv Radončića da se obustavi prodaja FDS-a pozdravila opozicija, građani i stručnjaci (VIDEO)

Prilog u Dnevniku TV1

Mi. K.

26.8.2016

Nakon što je Vlada FBiH na jučerašnjoj sjednici u Mostaru donijela jednoglasnu odluku kojom je zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH da za 15. septembar odgodi ranije zakazanu aukciju državnog kapitala Fabrike duhana Sarajevo, zahtijev lidera SBB-a Fahrudina Radončića pozdravili su ekonomski stručnjaci, ali i opozicija, prenosi TV1 u prilogu u sklopu  Dnevnika u 19.

Podsjećamo, Radončić je u srijedu nakon informacija da će se 1. septembra, putem Sarajevske berze i to na vanrednoj aukciji prodavati 39,9 posto državnog paketa dionica FDS-a za 42,7 miliona KM, javno pozvao premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH da do daljnjeg odlože ovu prodaju.

- Ovaj način kada se potcjenjuje ili knjigovodstveno lažno prikazuje velika vrijednost naših firmi da bi bile praktično otete, treba zaustaviti. U tom smislu očekujem apsolutnu saradnju SDA i SBB - kazao je predsjednik SBB-a.

Radončić je upozorio da imovinu ne treba prodavati u bescijenje, jer samo tako se može nazvati prodaja 86 miliona KM vrijednog udjela u FDS-u za upola manji iznos.

- Nisam pristalica teorija zavjere, međutim smatram da je lider SBB-a apsolutno u pravu, da treba još jednom dobro razmisliti i šta i kako se prodaje - kazao je Amer Bekrić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.

Reuf Bajrović, predsjednik Građanskog saveza kazao je da se očito radi o nečemu što je nelegitimno.

- Stvari se moraju raditi da se dobije maksimalna cijena za ono što se prodaje - kazao je Bajrović.

O namjeri Vlade FBiH i premijera Novalića ni građani nemaju lijepo mišljenje.

Prilog o tome napravio je TV1 te prikazao u Dnevniku, a možete ga pogledati u nastavku: