NOGOMET

FUDBAL ZA SVE: Veliki turnir u Prači

Škola fudbala Respekt

Redakcija

26.8.2016

Više od 60 djece iz Sarajeva, Prače, Pala kao i okolnih mjesta su tokom tri dana trajanja turnira zajedno trenirali, igrali i natjecali se. Pri tome je zajedništvo uvijek bilo u prvom planu: dječaci i djevojčice iz Federacije i Republike Srpske su se dobro zabavljali, djeca sa posebnim potrebama su bila srdačno prihvaćena od strane zdrave djece, veliki i mali su se sa poštovanjem odnosili jedni prema drugima. 

Veliki uspjeh ovog fudbalskog turnira pripisuje se i saradnji velikog broja vrlo angažovanih ljudi: Emir Hujdur okupio je djecu i omladinu. Nijemac Sascha Nagel organizovao je turnir i prikupljao donacije iz Njemačke. Načelnik Prače, Asim Zec, blisko je sarađivao sa organizatorima i prisustvovao otvorenju događaja u utorak. Civil Military Cooperation Team (CIMIC) austrijskog EUFOR kontingenta prevozio je djecu sa Pala i okoline do sportskih terena.

Sportski reporter Muhamed Bikić vrlo je elokventno vodio konferenciju za štampu i otvaranje turnira. Treneri i staratelji su se sa puno ljubavi brinuli o mladim fudbalerima i ne samo da su ih naučili novim fudbalskim trikovima, već su im pokazali i šta se sve kroz timski duh može postići u stvarnom životu. Roditelji su dozvolili i omogućili svojoj djeci da budu dio ovog sportskog doživljaja s ciljem povezivanja.

Mladi fudbaleri su sa puno oduševljenja učestvovali na turniru - čak i prvi dan uprkos kiši. Djeca ove škole fudbala su na impresivan način pokazala poštovanje prema činjenici da ime njihove škole sada govori samo za sebe: Stalno smo iznova mogli vidjeti na turniru, kako se djeca i omladina, koji su na prvi pogled bili potpuno različiti, grle, kako nabacuju jedni drugima i prijateljski se zezaju. U školi „Respekt“ su svi isti i svi samo žele zajedno igrati fudbal. Zbog toga je Ambasada uz pomoć Ministarstva za vanjske poslove u Berlinu vrlo rado financijski podržala ovaj projekat te će i dalje pomagati školu fudbala Emira Hujdura i porodice malih fudbalera