VIJESTI

Sastanak predstavnika sindikata preduzeća "Krivaja Mobel“ sa delegacijom Vlade FBiH

Zavidovićki drvoprerađivači ne rade od početka novembra prošle godine

A. M.

26.8.2016

Predstavnici sindikata preduzeća "Krivaja Mobel“ danas će o svojim problemima razgovarati sa delegacijom Vlade FBiH, koju bi trebao predvoditi premijer Fadil Novalić. Sastanak je zakazan za 11.30 sati, a nesretni zavidovićki drvoprerađivači koji od početka novembra prošle godine ne rade, nadaju se konačnom početku kraja svoje agonije.

- Naše porodice su na rubu egzistencije. Saće godinu dana kako ne radimo i nemamo primanja. Nisam optimista pred sastanak iako mi svi znamo da Vlada naš problem može riješiti za 72 sata - kaže Besim Hasić, predstavnik Sindikata „Krivaja Mobela“.

Raskid kupoprodajnog ugovora sa Ortačkom grupom koju čine četiri subjekta iz Žepča i Zavidovića, bio je glavni razlog zbog kojeg su radnici Krivaja Mobela obustavili proizvodnju, a potom u više navrata izlazili na ulice i pred sudove i općine, blokirali puteve.

- Poreski inspektori, razni istražitelji stalno su kod stečajnog upravnika IP Krivaja i bave se ovim problemom. Mi se nadamo skorom zakazivanju ročišta o stečaju i nad Krivajom Mobel, a od premijera Novalića ćemo tražiti da pokrene krivične prijave protiv NN lica iz bivšeg saziva Vlade FBiH kako bi se ti ljudi kaznili za zloupotrebu položaja i kriminalan način prodaje IP Krivaja u stečaju - kaže Husić.

Od Vlade FBiH radnici „Krivaja Mobel“ traže da ih finansijski pomogne kako bi preživjeli naredna tri mjeseca, odnosno da se bez odlaganja uključi u rješavanje problema u ovom preduzeću.