VIJESTI

Rijaset IZ u BiH razmatrao odluku o održavanju referenduma u RS

Održana 27. redovna sjednica

Redakcija

25.8.2016

Rijaset Islamske zajednice u BiH je na svojoj 27. redovnoj sjednici, koja je održana danas, izdao saopćenje za javnost koje prenosimo u cjelosti.

Rijaset Islamske zajednice je na današnjoj sjednici razmatrao pitanja koja su otvorena donošenjem protivustavnih odluka o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske i negativne posljedice donošenja tih odluka na odnose u Bosni i Hercegovini i na položaj pripadnika Islamske zajednice i bošnjačkog naroda u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.

Pripadnike Islamske zajednice zbunjuje i zabrinjava to što visoki predstavnik i države potpisnice Dejtonskog sporazuma ne izvršavaju svoje obaveze na zaštiti Okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, jer su odlukama o negiranju odluke Ustavnog suda Bosne i Hecegovine i raspisivanju referenduma, na najgrublji način narušeni. Uz to posebno uznemirava bahatost političkih kreatora i glavnih eksponenata ovih odluka koje imaju zakonski određen karakter krivičnih djela, koje su opasan uvod u narušavanje mira u našoj zemlji i koje su donesene poništavanjem prava na zaštitu vitalnog interesa dva naroda. Za širenje nemira kreatori i eksponenti negiranja Ustava Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma pokušavaju optužiti one koji upozoravaju na štetne posljedice njihovih akata.

Pripadnici Islamske zajednice dijele sa širom javnošću iznenađenost načinom na koji je diplomatski predstavnik jedne velike i utjecajne zemlje, koja ima dugu diplomatsku tradiciju, podržao one koji bezobzirno narušavaju Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme izražavaju žaljenje što su najodgovornije ličnosti jedne od država potpisnica Okvirnog sporazuma za mir, koje su nebrojeno puta iskazale pravo i spremnost da se uključuju u unutarnje stvari Bosne i Hercegovine ako bi bio ugrožen ustavni položaj srpskog naroda, javno iskazale svoju nespremnost da izvrše dejtonsku obavezu i uključe se u slučaju grube ugroženosti cijelog ustavnog poretka Bosne i Hercegovine.

Pripadnici Islamske zajednice očekuju zakonito postupanje nadležnih institucija Bosne i Hercegovine i primjerno postupanje predstavnika međunarodne zajednice radi sprječavanja realizacije protivustavnih odluka, kao i na ublažavanju štetnih učinaka koje su te odluke već imale, navodi se u saopćenju Rijaseta.