KOLUMNE

Prihvatanje činjenica

LIČNOST DANA Serž Bramerc

M. He.

26.8.2016

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc (Serge Brammertz) izjavio je da će historija presuditi da je bivši predsjednik Srbije Slobodan Milošević najodgovorniji za poticanje kampanje etničkog čišćenja na prostoru bivše Jugoslavije.

Bramerc je ukazao na manipulacije pojedinih političkih lidera koji osuđujućom presudom Radovanu Karadžiću pokušavaju poništiti odgovornost idejnog začetnika pokolja u BiH te je podsjetio na to da historija i činjenice ostaju kao živi svjedoci. 

On je i prije izricanja presude zločincu Karadžiću naglasio da "svaki put kada se izrekne neka presuda u Hagu, neki viču da je to pobjeda, a drugi osuđuju nepravdu", što je znak da je problem u korijenu sukoba i dalje prisutan.

Sada je ponovno, pričajući o napretku i budućnosti regiona, podsjetio da je jedini ispravan put, koji vodi ka zajedničkoj budućnosti, put istine. Isključivo prihvatanjem historijskih činjenica i prestankom negiranja počinjenih zlodjela, moguće je krenuti naprijed. 

Tek kada sva tri naroda usvoje jednu istinu, a koja je Međunarodnim sudom u Hagu utvrđena, pomirenje i pravda postat će dostižni. Sve drugo nas, upozorava Bramerc, unazađuje i vraća na početak sukoba.