REGION

ŽESTOKA RASPRAVA U UN: Ivica Dačić optužio predstavnicu Kosova da laže!

Sjednica Savjeta bezbjednosti

(A.Č.)

25.8.2016

U Savjetu bezbjednosti UN danas je nešto poslije 16 sati počela sjednica na kojoj se razmatra najnoviji izvještaj generalnog sekretara UN o situaciji na Kosovu, a na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

U žestokom obračunu, on je rekao da predstavnica Kosova Flora Čitaku na ovoj sjednici stalno drži političke govore koji nemaju veze sa izveštajem o stanju na Kosovu u prethodna tri mjeseca što je tema koja se razmatra.

Ministar spoljnih poslova Srbije je također ukazao na kršenje procedure jer je govor predstavnice Kosova Flore Čitaku naslovljen sa “Republika Kosovo”, te je zatražio da se to uskladi s propisima UN.

“Flora Čitaku govori o nekom genocidu, a ko je presudio da je bio genocid?”, upitao je Dačić na raspravi u Savjetu bezbednosti o tromjesečnom izvještaju Generalnog sekretara UN o radu Unmika, i skrenuo pažnju svim članovima Savjeta bezbjednosti da ne upotrebljavaju takve riječi, jer nije bitno šta ko misli, nego ko je i šta presudio.

Rekao je da Čitaku stalno koristi Savjet bezbjednosti da bi se pozivala na historijska pitanja, umjesto da se usredsredi na aktuelna, zbog kojih se takvi sastanci i organizuju, i pitao da li treba sljedeći put da se pripreme da razgovaraju o tome ko je protiv koga šta radio u historiji.

Predstavnica Kosova Flora Čitaku je u replici rekla da nažalost 17 godina poslije rata ne vidi nikakvo kajanje i nikakvo izvinjenje.

“Najmanje što treba da se uradi je da se izvini za strahote i za izgubljene živote. Srbija je izazvala najgoru katastrofu poslije Drugog svjetskog rata u Evropi”, rekla je ona.