VIJESTI

BRLEK: Ne vjerujem da ćemo u BiH imati jake zemljotrese

Seizomolog o elementarnoj nepogodi za "Avaz"

A. Nu.

25.8.2016

Građani BiH u skorije vrijeme ne trebaju strahovati od jačih zemljotresa, kao što se to desilo preksinoć u Italiji, kazao je u izjavi za "Dnevni avaz" seizmolog Ivan Brlek. On tvrdi da su procesi podrhtavanja tla, bili oni jači ili blaži, nezavisni. 

- Na svu sreću, ne postoji ta povezanost da se i kod nas desi nešto slično. Ti procesi su nezavisni, dakle, ako se zemljotres desi na jednom području, ne znači da će se pojaviti i na drugom. Oni se javljaju spontano i sporadično, zato ih i ne možemo prognozirati - pojašnjava Brlek. 

Statistika govori

No, bh. seizmolog ističe da niko sa sigurnošću ne može reći da i mi uskoro imamo zemljotrese. 

- Statistički i hronološki gledano kako su se zemljotresi dešavali, jasno je da su oni potpuno nezavisni na svakom području. Ali, može se desiti slučajno da i mi imamo jače zemljotrese. Kod nas je periodično trusno područje. To znači da imamo svaki dan manje zemljotrese. Mi, seizmolizi, ne očekujemo da se ta seizmička energije oslobađa naglo, tako da u nekom narednom periodu od 10 do 20 godina ne vjerujem da ćemo imati jače zemljotrese - pojašnjava Brlek. 

Italija trusna

No, navodi da se za područje Italije, gdje su zemljotresi do sada često zabilježeni, također ne može predvidjeti kad će biti i kojih razmjera. 

- Italija je vrlo trusna, oni imaju zemljotrese duž cijele teritorije od juga, gdje su čak aktivni i vulkani, pa sve do sjevera. Cijela Italija je vrlo izlomljena, zato se često dešavaju jaki zemljotresi. Prije nekoliko godina u blizini područja koje je sada pogođeno bio je jedan zemljotres, otprilike iste jačine, koji je nanio veliku štetu - kaže Brlek.