VIJESTI

SARAJEVO Obilježena godišnjica ubistva pukovnika ARBiH Avde Palića (FOTO)

U haremu Alipašine džamije

Fena

25.8.2016

U haremu Alipašine džamije u Sarajevu danas je učenjem Jasina i Fatihe obilježena 21. godišnjica od ubistva pukovnika Armije Republike BiH i komandanta odbrane Žepe Avde Palića.

Porodica, saborci, predstavnici vlasti, ratni komandanti, prisjetili su se hrabrosti i požrtvovanosti šehida Avde Palića koji je bio i glavnokomandujući odbrane Žepe tokom agresije na BiH.

Palić je nakon pregovora s Ratkom Mladićem na prevaru zarobljen i ubijen nakon pada Žepe 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice u novembru 2001. godine, ali nisu bili identificirani do augusta 2009. godine.

Zajedno s Palićem, tada su zarobljeni i Mehmed ef. Hajrić i Amir Imamović, članovi ratnog Predsjedništva Žepe, koji su također mučki ubijeni.

Nezim ef. Halilović, koji je u ratu bio komandant 4. Muslimanske brigade, govorio je o velikom herojstvu Avde Palića i svih boraca i šehida koji su branili tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992.-1995. godine u BiH.

- U haremu Aliašine džamije, u safovima poredani leže istinski heroji, komandatni, patrioti koji su branili ovaj grad, koji su branili ovu zemlju. Avdo Palić je imao hrabrosti da goloruk stane pred svoje Žepljake i da ih brani. Tim herojstvom je jedan od ljudi koji je udario značajan pečat našoj modernoj povijesti - kazao je pored ostalog Halilović.

Podsjetio je također i na nepravdu koju bh. društvo i država i danas čini hrabrim borcima Armije RBiH, te pozvao sve borce, građane, da svojim djelima pokažu kako borci i šehidi nisu zaboravljeni i nisu uzalud dali svoje živote.