VIJESTI

MESIĆ: Arhitektura Balkana je završena

Bivši hrvatski predsjednik "Avaz"

A. HADŽIĆ

25.8.2016

Boraveći jučer u Gradačcu, bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić nije propustio priliku da ohrabri i vlast i građane BiH da krenu naprijed u svom političkom i privrednom razvoju, kako bi se što prije pridružili Evropskoj uniji. 

Na pitanje novinara "Dnevnog avaza" kako vidi put naše zemlje prema EU, u vremenu kada je izlazak  Velike Britanije itekako uzdrmao Uniju, Mesić nije krio optimizam.  

Ostati igrač

- O tome ne treba imati dilemu: BiH sigurno ima šanse za put u Evropu. Evropi će sada biti ponovo interes da pokaže atraktivnost EU, upravo nakon što je Britanija izašla iz tog saveza. Bit će im interes da jugoistok Evrope što prije uđe u Uniju, kako bi se ona ponovo pokazala snažnom. Ona to, ustvari,  mora biti, jer samo udružena Evropa može ostati igrač na svjetskom planu – poručio je  Mesić. 

Uvjeren da vodstvo EU itekako shvata šta mu je činiti kada su u pitanju zemlje našeg regiona koje žele postati članice  Unije,  Mesić navodi da u vremenu koje je pred nama mudra politika bh. vlasti može naš put ka EU itekako olakšati i ubrzati. 

- Najvažnije je da nema ovakvih ekscesa kakve radi Milorad Dodik, nego da se što prije ostvaruju standardi i uvjeti koje zahtijeva Unija i tako i ubrzano ide prema njoj, a to se može samo ako se ima političke volje. Moramo biti svjesni da je EU i danas najmarkantniji političko-gospodarski klub koji egzistira u svijetu i svaka pametna politika gledat će da se što prije približi tom klubu. Mislim da oni koji koče na ovom putu vode krivu politiku - navodi Mesić. 

Upitan kako komentira situaciju u kojoj se Srbija mnogo brže nego BiH približava EU, Mesić podsjeća Beograd na samostalnost Kosova. 

Ko ima snage

- Vidjet ćemo kako će sve ići. Srbija mora shvatiti da  mora riješiti svoj problem s Kosovom. Njima mora biti jasno da je arhitektura ovog prostora završena, da je Kosovo samostalno, da se granice više ne mogu mijenjati i da je samo pitanje vremena kad će to Srbija morati prihvatiti. Da li u Srbiji netko ima snage to reći svojim građanima, to je drugo pitanje – kaže Mesić. 

Stjepan Mesić podsjetio je da čvrsto vjeruje u put  BiH  prema EU i da su događaji poput  Sajma u Gradačcu, na koji godinama dolazi, prilika u kojoj se svako može uvjeriti da „Evropa funkcionira“ u BiH.

Pobjednik neće moći sastaviti Vladu sam

- Naravno da je u Hrvatskoj trenutno sve u znaku predstojećih izbora. Ako me pitate za procjene,  očekujem da će  pobijediti Narodna koalicija sa SDP-om na čelu. Ali, nisam siguran da će ta koalicija moći sastaviti Vladu i morat će tražiti partnera, slično prethodnim izborima pobjednik će morati tražiti partnere - kaže Mesić.