VIJESTI

SDA iznenađena saopćenjem SBB-a

Nakon odluke Vlade FBiH o FDS-u

Autor:A. Du.

25.8.2016

Nakon što je predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić jučer pozvao Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića da do daljnjeg odlože prodaju 39,9 posto državnog paketa dionica Fabrike duhana Sarajevo, a što je danas Vlada FBiH na redovnoj sjednici u Mostaru i uvažila, danas se oglasila i SDA.

Nastavak procesa

- Kao što je poznato Reformskom agendom svi nivoi vlasti su se obavezali na nastavak procesa privatizacije. Stranka demokratske akcije insistira da se kompletan proces privatizacije javnih kompanija uradi na transparentan način i u skladu sa zakonom.

Upravo je zbog toga na posljednjem sastanku rukovodstava SDA i SBB-a predsjednik Bakir Izetbegović otvorio pitanje privatizacijskog procesa. Zaključeno je da se preispita proces privatizacije, te da se izvrši kompletna analiza privrednih društava sa učešćem državnog kapitala, kako bi se identificirale firme koje su održive i one koje nisu.

Ovakav zaključak je donesen kako bi se ispunile preuzete obaveze iz Reformske agende, ali i na najbolji način zaštitili interesi građana Bosne i Hercegovine. Stoga smo iznenađeni jučerašnjom reakcijom SBB-a i bespotrebnim prozivkama premijera Novalića i Vlade FBiH - navodi se u saopćenju SDA.

Inače, Radončić je jučer, odgovarajući na pitanja novinara zašto se SBB protivi prodaji paketa dionica u FDS-u, odgovorio:

- U privatizaciji su napravljene velike društvene štete, ostalo je nekoliko vrijednih fabrika i mislim da na ovaj način kako se potcjenjuje knjigovodstvena vrijednost i lažno se prikazuje vrijednost naših firmi, bile bi praktično otete i to se mora zaustaviti. Ja u tom smislu očekujem apsolutnu saradnju SDA i SBB-a i vidjet ćemo šta će uraditi premijer Novalić (Fadil Novalić op.a) i nadležni ministar Džindić (Nermin Džindić op.a.). Ukoliko ne urade posao kako treba mi ćemo politički djelovati.

Radončić je dodao da "sve što ide u privatizaciju treba ponovo preispitati, pa i Bosnalijek i Sarajevo Osiguranje".

Iz Vlade FBiH danas je saopćeno da je prihvaćen zahtjev za preispitivanje odluke o načinu, odnosno metodu privatizacije državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo (FDS).

Potpuna informacija

Vlada je zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH da aukciju na Sarajevskoj berzi o prodaji FDS-a prvobitno zakazanu za 1. septembar, odgodi za 15. septembar

Zaključeno je da će ured premijera FBiH Fadila Novalića, u saradnji sa uredima zamjenika premijera i Agencijom za privatizaciju u FBiH za narednu sjednicu Vlade sačiniti potpunu informaciju koja će objediniti sve relevantne aktivnosti i postupke o privatizaciji FDS-a i drugih kompanija u kojima je Federacija BiH manjinski vlasnik, a to su "Sarajevo-osiguranje" i "Bosnalijek".

Iz Vlade je saopćeno da će biti sačinjen i kompletan bilans stanja u ove tri kompanije i o tome će biti upoznata javnost.