VIJESTI

VLADA FBiH: Za narednu sjednicu sačiniti potpunu informaciju o postupcima u privatizaciji FDS-a

Saopćenje nakon sjednice u Mostaru

Redakcija

25.8.2016

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela više zaključaka koji se odnose na zahtjeve penzionerskih udruženja u Federaciji BiH. Između ostalog, Vlada je saglasna da do petog u mjesecu budu osigurana sredstva raspoloživa za isplatu penzija. Prihvatljiv je i bit će sastavni dio novog Zakona o PIO-u zahtjev za garancije za isplatu penzija na postojećem nivou, bez obzira na priliv sredstava od doprinosa kroz trezorski način poslovanja.
 
S ciljem obezbjeđenja dodatnih sredstava za isplatu penzija, Vlada je dala prethodnu saglasnost Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje da pokrene postupak prodaje četiri stambene jedinice u Sarajevu. Istovremeno, zadužila je Federalni zavod PIO da, zajedno sa Općinom Ilidža, pokrene postupak prodaje zgrade Doma penzionera u Sarajevu.
 
Federalna vlada dala je saglasnost na usaglašen sistem koordinacije procesa evropskih integracija u Bosni i Hercegovini, kao mehanizmu koji omogućava i podrazumijeva efikasnu uvezanost nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini na državnom, entitetskim i kantonalnim nivoima.
 
Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je usvojila 3.000.000 KM vrijedan Program utroška grant sredstava za kapitalne transfere javnim preduzećima i finansiranje razvojnih projekata. Cilj Programa je stvaranje povoljnijeg poslovnog i investicijskog okruženja i poboljšanje uslova za poslovanje preduzeća iz namjenske industrije u FBiH.
 
Vlada je donijela više rješenja o uvođenju u posjed nekretnina prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji, čime je omogućena gradnja poddionieo autoceste od Počitelja do Zvirovića, zatim graničnog prelaza Gornji Brgat - Ivanica, te dijela regionalne ceste Otoka - Bužim - Velika Kladuša.
 
Doneseno je nekoliko odluka o davanju saglasnosti za kreditna zaduženja za projekte vodosnadbijevanja i tretman otpadnih voda u Sarajevu, Tuzli i Zenici, te o prihvatanju dodatnog granta Švicarske Konfederacije za iste namjene.
 
Vlada je zadužila Agenciju za privatizaciju u FBiH da za 15. septembar odgodi ranije zakazanu aukciju za prodaju državnog kapitala u Fabrici duhana Sarajevo. Za narednu sjednicu Vlade FBiH  bit će sačinjena potpuna informacija o svim relevantnim aktivnostima i postupcima u privatizaciji FDS-a i drugih kompanija u kojima je Federacija BiH manjinski vlasnik (Sarajevo osiguranje i Bosnalijek).