NAUKA

Ovo su osobine svakog uspješnog PR menadžera

Da li ih imate?

Redakcija

25.8.2016

Kompanija i organizacije o kojima ljudi govore sve najbolje u znatnoj su prednosti i zato je danas mnogo važnije imati pravu osobu za odnose s javnošću, tj. PR-a, nego reklamni oglas.

Menadžeri za odnose s javnošću predstavljaju glas razuma u kriznim situacijama, oni rješavaju probleme, oni preuzimaju rizik kad niko ne smije.

Samopouzdanje, komunikativnost i dobar javni nastup jesu tri najvažnije karakteristike profesionalaca ovog dinamičnog zanimanja, ali pored toga oni posjeduju još neke osobine koje u kombinaciji s vještinama daju najbolje rezultate.  

Ovo su osobine dobrog PR menadžera koji uvijek zna kako da od problema napravi rješenje.

On je jasan i direktan

Dobar PR menadžer je odličan pisac i govornik i zna kako da predstavi sve ideje u različitim medijima. Svaki PR menadžer zna da jasno napisan tekst znači i jasno razmišljanje, pa direktno pristupa ciljnoj grupi, ali i svojim klijentima iznoseći kristalno jasne stavove.

On je iskren

PR menadžeri često su negativno okarakterisani, zato što se trude da svaku situaciju iskoriste kao priliku da oslikaju kompanije i organizacije za koje rade u pozitivnom svjetlu. Ali to ne znači da govore laži. Dobar PR nikada ne laže, čak i ohrabruje klijente da govore istinu, iako nekada nije prijatna.

On je temeljan

PR je vrijedan i posvećen i sve što radi dobro provjeri. Provjerava svaki svoj izvor i njegovu istinitost i tako se osigurava, čak iako je izvor povezan s klijentom i sarađuje s njim.

On je informisan

Menadžer za odnose s javnošću uvijek je obavješten o svemu što se dešava u svijetu i svemu onome što može da naškodi klijentu ili da mu donese profit. Zato sposobnost za razumjevanje ekonomije, politike, trendova i ostalih aktuelnih tema predstavlja jednu od najvažnijih osobina PR menadžera.

Ako želite da budete PR, neophodno je da razumijete pojam odnosa s javnošću, marketinga i promocije. Pored toga, uvijek težite usavršavanju u struci zato što se u uzbudljivom poslu kao što je ovaj to zahtjeva od vas. Čak i iskusni PR menadžeri uče, rade na sebi, razvijaju se i tako postaju bolji.