VIJESTI

Crnadak: Zoran Milanović sve više podsjeća na Milorada Dodika

Ministar vanjskih poslova BiH o istupima bivšeg premijera Hrvatske

Fena

25.8.2016

Lider SDP-a i bivši premijer Hrvatske Zoran Milanović u posljednje vrijeme svojim populističkim nastupom i primitivizmom sve više podsjeća na Milorada Dodika - izjavio je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak.

- Zoran Milanović je ovaj put zaista pretjerao - rekao je Crnadak komentirajući izjavu Milanovića da nije oduševljen situacijom u BiH, za koju kaže da je, citirajući jednog branitelja, 'big shit', a žalio se i da u Sarajevu nema s kime razgovarati, te da bi BiH preko reda ugurao u Europsku uniju jer 'to je zemlja bez reda i poretka'.

Bilo bi najbolje, smatra Crnadak, da Milanović već danas počne da upućuje izvinjenje svima koje je uvrijedio.

- Mislim da bi neko ko je kandidat za premijera Hrvatske i ko je već bio na toj funkciji, morao s mnogo više poštovanja i takta govoriti o susjedima i odnosima u regionu. Gospodin Milanović je uvrijedio i BiH, Srbiju i Srbe kao narod i Evropsku narodnu partiju i mnoge druge - naveo je Crnadak.

Želja aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH i svih koji su zastupljeni u toj instituciji jeste, dodao je, da se grade što bolji odnosi s Hrvatskom.

- Ali, ako zvanična hrvatska politika bude o nama mislila ono što je o nama mislio Milanović, onda će to ići vrlo teško - rekao je šef bh. diplomatije.

Također, dodao je, da bi bila "medvjeđa usluga“ kada bi se ostvario Milanovićev stav, da bi “BiH preko reda ugurao u Europsku uniju jer 'to je zemlja bez reda i poretka'“.

- BiH treba da svoje ekonomske, socijalne, pravne i druge parametre uskladi s evropskim standardima, a najbolji put za to je normalna procedura. Ne trebaju nam nikakve prečice, već pošteno vrednovanje naših reformi i svega onoga što radimo na putu ka EU - kazao je Crnadak za Fenu.