BIH

Vlada FBiH saglasna da do petog u mjesecu budu osigurana sredstva za isplatu penzija

Na današnjoj sjednici u Mostaru,

Redakcija

25.8.2016

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Mostaru, donijela više zaključaka koji se odnose na zahtjeve penzionerskih udruženja u federaciji BiH.

Vlada je saglasna da do petog u mjesecu budu osigurana sredstva raspoloživa za isplatu penzija.

Prihvatljiv je i bit će sastavni dio novog Zakona o PIO-u zahtjev za garancije za isplatu penzija na postojećem nivou, bez obzira na priliv sredstava od doprinosa - trezorski način poslovanja.

Nakon dodatnih razmatranja zahtjeva da u novom zakonu bude propisan rast penzija prema troškovima života, odnosno rastu plaća u Federaciji BiH, zaključeno je da on, prvenstveno, nije povoljan za same penzionere, kao ni Federaciju BiH, i zato ovaj parametar ne omogućava uvijek rast penzija (u prošloj godini smo imali deflaciju i troškovi života su padali, te se takav podatak ne objavljuje u zvaničnim statističkim podacima, a vezivanje za rast plaća je nerealno i nepouzdano). Radi toga je predložena općeprihvaćena formula, tzv. Švicarski model, prema kojoj se penzije usklađuju na godišnjem nivou i to prema podacima u Federaciji BiH u prethodnoj godini. To usklađivanje se vrši prema procentu koji predstavlja rezultat zbira porasta stope realnog BDP-a i inflacije podijeljenom s dva (formula BDP+inflacija/2).

Zahtjev za osiguranje isplate posmrtnina porodicama umrlih penzionera je u cijelosti prihvaćen i ugrađen u tekst nacrta zakona.

U skladu s finansijskim mogućnostima, prihvatljiv je i zahtjev za osiguranje sredstava za rehabilitaciju bolesnih i najugroženijih penzionera. U novi zakon će biti ugrađena odredba koja će stvoriti osnov za primjenu dosadašnje prakse banjske rehabilitacije, uz napomenu da će se ta materija biti razrađena posebnim pravilnikom.

Što se tiče zahtjeva za oslobađanje plaćanja poreza i doprinosa na sredstva koja se prikupljaju od članarine penzionera, stav Vlade je da se odmah pristupi sačinjavanju izmjena zakona koji reguliše ovu materiju, kako bi bio stvoren osnov da udruženja penzionera budu oslobođena plaćanja poreza i doprinosa na ukupne prihode ostvarene, isključivo, po osnovu članarina, što isključuje prihode doznačene iz budžeta ili vanbudžetskih fondova.

U vezi sa zahtjevom za povećanje penzija za deset posto svim penzionerima penzionisanim do 31.7.1998. godine, Vlada Federacije BiH je saglasna da se to razmatra u saradnji sa Savezom udruženja penzionera, nakon što bude stabiliziran Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje, odnosno kada budu stečene potrebne finansijske mogućnosti.

IZJAŠNJENJA FEDERALNE VLADE

Vlada Federacije BiH je razmatrala inicijativu za davanje autentičnog tumačenja člana 347. stav (3) Zakona o stvarnim pravima, koju je podnijela Sidika Behmen iz Mostara. Stav je Federalne vlade da je ta zakonska norma dovoljno jasna i precizna, te da nije potrebno davati autentčno tumačenje.

U vezi sa inicijativom Općinskog vijeća Sapna za izmjenu Zakona o zemljišnim knjigama FBiH, Vlada FBiH upoznata je s problemom ostvarivanja prava uknjižbe prava vlasništva na nekretninama na teritoriju ove općine. Zbog toga je, Federalno ministarstvo pravde formiralo i posebnu komisiju koja je poduzela odgovarajuće aktivnosti s ciljem razmjene zemljišnih knjiga između općinskih sudova u FBiH i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske. Međutim, ova institucija RS je ovu razmjenu uvjetovala utvrđivanjem međuentitetske linije, što nije nadležnost Federalnog ministarstva pravde. Razmatrajući inicijativu, Federalna vlada je mišljenja da izmjenama Zakona o zemljišnim knjigama neće biti riješen problem na koji ukazuje Općinsko vijeće Sapna, već da, uzimajući u obzir važnost kontinuiteta podataka zemljišne knjige, rješenje treba tražiti isključivo kroz razmjenu ovih između entiteta.

IZMJENE I DOPUNE DVIJE UREDBE

Na današnjoj sjednici je dopunjena Uredba o Generalnom sekretarijatu Vlade FBiH, čime je u njegovu nadležnost stavljeno i koordiniranje i pomaganje razvoja e-Uprave u federalnim organima uprave. To se, uz ostalo, odnosi na izgradnju, razvijanje, održavanje i nadziranje infrastrukture interoperabilnosti, kao što su biblioteke dokumenata interoperabilnosti, repozitorij poslovnih procesa, metarječnici i rječnici podataka, biblioteke XML (Exstensible Markup Language - prošireni označeni jezik), sheme dokumenata, servisne sabirnice javne uprave, i tako dalje.
Vlada FBiH je donijela i Uredbu o izmjeni Uredbe o osnivanju Federalne novinske agencije (FENA), čime je broj članova Upravnog odbora ove agencije smanjen sa sedam na pet.