CRNA HRONIKA

ZLOČIN U ZVORNIKU Danas ekshumacija tijela dječaka, Mijat i Fatima brane se šutnjom!

Još nepoznato kako je ubijen dvogodišnji Lazar Rebić

E. MUSLI

25.8.2016

Na jučerašnjem ročištu u Okružnom sudu u Bijeljini, na kojem se odlučivalo o prijedlogu mjere pritvora za Fatimu Durak (34) i Mijata Stankića (38), osumnjičene za monstruozno ubistvo dvogodišnjeg Lazara Rebića, sudija za prethodni postupak Dane Jamina odredio im je 24-satni pritvor. Kada se prouče svi spisi i dokazi te nalazi nakon današnje obdukcije, Sud će ponovo odlučivati o mjeri pritvora, rečeno je na sjednici. 

Zakoniti dokazi

Postupajući tužilac Ranko Kerović tražio je jednomjesečni pritvor jer je za ovakvo krivično djelo ubistvo djeteta, za koje su Durak i Stankić osumnjičeni, zaprijećena kazna dugotrajnog zatvora. Kerović je dodao da su zakoniti dokazi prikupljeni u ovoj fazi istrage. 

Branioci osumnjičenih, advokati Đorđe Vasić i Milenko Zelenović usprotivili su se ovakvoj mjeri jer nije ponuđeno dovoljno dokaza da bi osumnjičeni mogli narušiti javni red i mir ili bilo kako utjecati na tok istrage. 

fata-i-djeca

Fatima Durak s dječacima

Također i zbog toga što još nisu urađene ekshumacija i obdukcija tijela nastradalog dječaka. Branioci ne prihvataju ni izjave o priznanju nedjela, kao ni ostale dokaze prikupljene u Stanici javne bezbjednosti Zvornik jer je sve obavljeno bez prisustva branilaca dvoje osumnjičenih.

Tužilac Kerović kazao je da će ekshumacija biti obavljena danas u 11 sati u Donjoj Kamenici, na imanju Pere Stankića, oca osumnjičenog Mijata. Na datoj lokaciji vidljivo je da je zemlja kopana te se neznatno izdiže kao humka. Nakon ekshumacije će tim Zavoda za sudsku medicinu RS, pod vodstvom prof. dr. Željka Karana, obaviti obdukciju tijela nastradalog dječaka. Upravo zbog zauzetosti profesora Karana obdukcija nije mogla biti obavljena jučer.

Pokazao mjesto

Na osnovu prvih navoda u medijima, zasnovanim na istrazi obavljenoj u Stanici javne bezbjednosti Zvornik, kao i u Donjoj Kamenici, osumnjičeni Mijat Stankić pokazao je mjesto gdje je ukopano tijelo dječaka. Međutim, branioci Vasić i Zelenović ne prihvataju te dokaze jer nisu ispoštovane zakonske procedure. 

Osumnjičeni Durak i Stankić složili su se sa svojim braniocima. Iako su najavili da će se, prema riječima tužioca Kerovića, u nastavku ovog procesa braniti šutnjom, oni su jučer u sudnici ipak dali svoje iskaze na okolnosti zajedničkog vanbračnog života u Donjoj Kamenici, koji traje sedam mjeseci.

sladjan-rebic2

Rebić: Stalno obilazio mališane

Fotografiranje u sudnici bilo je zabranjeno te se moglo uslikati samo vozilo Sudske policije koje je na kraju sjednice odvezlo osumnjičene.

Stravičan zločin otkriven je nakon što je dječakov otac Slađan Rebić 18. avgusta prijavio njegov nestanak jer u kući svog šurjaka Mijata Stankića u Donjoj Kamenici nije zatekao malog Lazara. Slađan Rebić tvrdi da je Centar za socijalni rad u Zvorniku skrb o njegovoj djeci, dvogodišnjem Lazaru i devetomjesečnom Marku dodijelio Mijatu Stankiću i Fatimi Durak, a nakon što ih je, poslije razvoda od Rebića, napustila njihova majka. Djeca su prvo bila dodijeljena njenim roditeljima Peri i Mileni Stankić, ali su oni uvidjeli da se ne mogu brinuti o njima.       

Završila tri razreda osnovne škole

Na pitanje sudije jesu li osumnjičeni upoznati s prijedlogom mjere pritvora, Fatima Durak je izjavila da ne zna čitati ćirilicu, a kada joj je sudija dostavio prijedlog štampan latinicom, čitanje je preuzeo njen branilac Đorđe Vasić da bi sve išlo brže. Mijat je završio osam razreda osnovne škole, a Fatima je izjavila da ima tri razreda osnovne škole te da je izgubila ličnu kartu. Tužilac Kerović je osnovne podatke o njoj dobio od nadležnih ustanova.

Nisu više zajedno?

Fatima Durak izjavila je da je rođena u općini Sokolac, da je odrasla bez roditelja te da je živjela u Živinicama. S Mijatom Stankićem u vanbračnoj zajednici provela je proteklih sedam mjeseci, od čega su dva mjeseca živjeli u Donjoj Kamenici. Fatima je radila u nekoj kafani, a Mijat je imao plaću od 400 KM radeći u jednoj od lokalnih firmi. Nijedno od njih ranije nije bilo osuđivano. Nejasna je ostala Mijatova jučerašnja izjava kada je rekao "sada više nismo zajedno".