ZAPADNOHERCEGOVAČKI KANTON

PROBLEMI U ZHK: U pripremi generalni štrajk u svim osnovnim školama

Zbog općeg nezadovoljstva prosvjetnih radnika

M. HODŽIĆ

25.8.2016

Zbog općeg nezadovoljstva prosvjetnih radnika izazvanog problemima u obrazovanju koji se godinama gomilaju, predstavnici Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u Zapadno-hercegovačkom kantonu (ZHK) donijeli su na posljednjoj sjednici zaključak o pokretanju procedure pripreme generalnog štrajka u svim osnovnim školama. 

Rješenje problema 

To će, kako nam je potvrdila predsjednica ovog sindikata Vesna Ćorluka, značiti potpunu obustavu rada ukoliko vlasti u ZHK do počeka školske godine ne poduzmu konkretne korake na rješavanju tih problema. 

Riječ je, kako je navela, o dugovanjima za regres i topli obrok iz 2015. i 2016. godine te dugovanjima  po izvršnim sudskim presudama, neisplati porodiljnih naknada i neusklađivanju plaće s rastom troškova života. 

Također, prosvjetni radnici početak nove školske godine dočekuju nepripremljeni zbog nepostojanja pedagoške dokumentacije. Upozoravaju i na kršenje procedure izbora i imenovanja članova školskih odbora te na zastoj u pregovorima oko usklađivanja kolektivnog ugovora s novim Zakonom o radu.

Puna kapa 

- Mi već četiri godine dajemo našim vlastima vremena i prostora da te probleme barem pokušaju riješiti. Tokom protekle četiri godina mi smo održali više od 20 štrajkova upozorenja ne bismo li skrenuli pozornost na tu problematiku, no ništa se s liste zahtjeva nije riješilo. Ljudima je puna kapa takvog odnosa naših vlasti prema obrazovanju općenito i zbog toga smo krenuli u ovu proceduru - kazala nam je Ćorluka. 

Naglasila je da se godinama ovi problemi pokušavaju sanirati tek nekim „vatrogasnim rješenjima“, ali da pravo nije ni na pomolu. Poručila je da prosvjetni radnici samo traže poštivanje kolektivnog ugovora i zakona.

Milostinja na platnoj listi 

- Ne nudi nam se ni prilika za neki sporazum koji bi odredio kada, što i kako. Kasni se i s uplatama doprinosa. Regres nikada nije isplaćen u iznosu koji je predviđen kolektivnim ugovorom, nego Vlada odlučuje koliko će milostinje nekome ubaciti na platnu listu. Uglavnom, mnogo je problema i ljudi misle da je nakon toliko vremena i strpljenja sad došlo vrijeme da se organizira generalni štrajk ukoliko do tada Vlada nešto ne poduzme - kazala je Ćoruluka.