ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON

ZENICA Škola mora biti srušena, početak nastave neizvjestan

Problemima u OŠ "Hasan Kikić" nikad kraja

D. PAŠALIĆ

25.8.2016

Učenici Osnovne škole "Hasan Kikić" u Tetovu kod Zenice još ne znaju gdje će dočekati prvi dan nove školske godine, budući da zgrada škole nije uvjetna za izvođenje nastave i potrebno je rušiti. Prema riječima Hasne Alihodžić, direktorice škole, preglede učionica na spratu i prizemlju krajem juna obavio je Građevinski institut u Sarajevu.

Pad stropa

- Nakon pregleda dostavili su nalaz da je u učionicama došlo do ugiba stropne konstrukcije te da su plafoni nesigurni za korištenje, s preporukom da se vrši njihovo uklanjanje - pojašnjava Alihodžić.

Dok učenici i uposleni pokušavaju zaboraviti dešavanje u aprilu, kada je u jednoj od učionica pao strop, zbog čega je gornji sprat škole u potpunosti zatvoren, suočeni su s novim problem.

Proteklih dana direktorica i njen pomoćnik, roditelji, školski odbor, kantonalni ministar za obrazovanje i predsjednik Mjesne zajednice Tetova nastoje pronaći adekvatno rješenje. Najveći problem predstavlja to što se škola mora rušiti i praviti iz temelja, za što su potrebna enormna sredstva. Ipak, pronađeno je privremeno rješenje za izvođenje nastave.

Privremeno rješenje

- Planiramo dijelove škole koji su se koristili u druge svrhe prilagoditi za novu školsku godinu. Iako nisu namijenjeni za izvođenje nastave, u ovom trenutku ih možemo iskoristiti - pojašnjava Alihodžić.

Iako je početak nove školske godine na području Zeničko-dobojskog kantona planiran 1. septembra, zbog radova na prilagođavanju školskih prostorija u ovoj zeničkoj školi moguće je prolongiranje.

- Radovi su počeli, međutim, zbog obima i dinamike posla moguće je da naši učenici u školu krenu kasnije sedam ili više dana - istakla je direktorica Alihodžić i dodala da će 325 učenika nastavu pohađati u osam učionica.

Poslali molbe za donacije 

Pomoćnik direktora škole Mustafa Krgo uputio je molbe za donaciju na desetke adresa, u nadi da će neko prepoznati važnost izgradnje novog objekta. U ime školskog odbora Hanumica Imamović smatra da je trenutno najbolje rješenje da se nastava odvija u prilagođenim učionicama.

- Mislim da zeničke firme trebaju pokazati sluha za naš problem. Nemoguće je da djeca idu u grad pohađati nastavu, trebalo bi 325 karata za prijevoz - smatra Imamović.