KOLUMNE

Spasiti velikana

Ličnost dana Slavko Petrović

H. P.

25.8.2016

Samo šest zvaničnih utakmica na klupi Željezničara proveo je Milan Kostić, nakon čega se Uprava zahvalila slovenskom treneru. Tri vezana poraza, sedam bodova i deveto mjesto na tabeli nogometne Premijer lige BiH. Mizeran učinak, pogotovo za klub Željinih proporcija.

Srećom po navijače "Plavih", agonija potrage za novim šefom stručnog štaba nije dugo trajala. Slavko Petrović, koji je u proljeće režirao senzaciju i s bijeljinskim Radnikom osvojio Kup BiH, zadužen je da gasi požar na Grbavici. Riječ je o iskusnom strategu, koji je trenersko umijeće kalio na njemačkim stadionima te u Mađarskoj i Srbiji. 

Zanimljivo, krajem prošle sezone Petrovićevo ime često se spominjalo u glavnom gradu BiH, ali najviše su ga izgovarali navijači Sarajeva, nadajući se da će srbijanski stručnjak preuzeti upravo klupu tima s Koševa. Ironija ili ne, završio je desetak trolejbuskih stanica dalje. 

Slavko Petrović rođen je 10. avgusta 1958. godine u Beogradu. U igračkoj karijeri, kao golman, nosio je dres Crvene zvezde te nekoliko njemačkih klubova. Trenersku karijeru počeo je 1992.