VIJESTI

JUSIĆ: Skinut ću tamni oblak iznad našeg grada na Uni

Kandidat koalicije SDA - SBB za gradonačelnika Bihaća

M. DEDIĆ

24.8.2016

Hadis Jusić, diplomirani ekonomista i aktuelni direktor bihaćkog komunalnog preduzeća "Komrad", kandidat je koalicije SDA - SBB za gradonačelnika Bihaća. Ima 37 godina te zavidno iskustvo u politici i upravljanju u privredi. 

Nakon turbulentnih zbivanja u gradu na Uni i suspenzije aktuelnog gradonačelnika Emdžada Galijaševića, koji je do tada bio kandidat SDA za gradonačelničku funkciju i obnovu mandata, ova stranka odlučila se za Jusića. On je odmah nakon stranačke inauguracije za kandidata ostao zapamćen po izjavi da će "skinuti tamni oblak nad Bihaćom". Za "Avaz" objašnjava šta je pod tim mislio.

Zahtjevna funkcija

- Funkcija gradonačelnika Bihaća jako je zahtjevna. Ako analiziramo vrijeme iza nas, velik je broj onih koji su sjedili na toj stolici, a poslije nje su imali problema, zdravstvenih, političkih, pa i zakonskih. To je postalo kao pravilo. Želim da se to promijeni, a znam da, zbog imidža grada, to žele i građani. Dat ću sve od sebe da prestane takva praksa. O sebi mogu reći da radim časno, odgovorno i maksimalno ozbiljno, a sa 37 godina imam dovoljno energije i iskustva za tu poziciju. O protukandidatima ne bih govorio - kaže Jusić.  

Ističe da aktivnosti u vezi s njegovom promocijom teku planiranom dinamikom. Izabrao je i tim, naglašava pobjednički, koji će raditi 24 sata dnevno. Konstatira da će mu mnogo značiti podrška birača SBB-a čiji broj u Bihaću nije zanemariv.

-  Podrška svake političke partije je dobrodošla, a posebno ako je imate od ozbiljne političke partije kakav je SBB. Mislim da će SBB sa svojim političkim kapacitetom koji uživa u Bihaću biti značajan vjetar u leđa mojoj kandidaturi. U suštini, vjerujem da ću imati podršku građana Bihaća iz svih političkih opcija, svih starosnih dobi i svih nacionalnosti – smatra on. 

Jusić kaže da nije iznenađenje što je baš on "isplivao" kao kandidat u turbulentnim okolnostima.

- Nisam anonimus. Ipak sam na čelu bihaćkog preduzeća koje je involvirano u svu problematiku Grada Bihaća i s te strane sam sasvim sigurno bio u prednosti. Preduzeće na čijem sam čelu, evo, skoro četiri godine konstantno bilježi dobre poslovne rezultate iz godine u godinu, tako da mi je i to išlo u prilog. Naravno, to je rezultat timskog rada koji preferiram i čiji sam zagovornik. Na kraju krajeva, u stranci sam već 18 godina, tako da moja kandidatura nije iznenadna i neočekivana - govori on. 

Dobar potez

Iako kampanja nije ni otpočela, Hadisa Jusića "uzeli su na zub", krenula je optužba za prodaju zemljišta "Komrada".

- Ta priča nije krenula, ona je ispričana. Dvije godine ona se vrti i meni to uopće ne smeta. Oni koji je forsiraju znaju da tu nema ništa. Naprotiv, mislim da je uspjeh ako za 319 kvadrata zemljišta dobijete 9.000 kvadrata na drugom mjestu i na takav način ukinete zakupninu koja se godinama plaćala. To je dobar poslovni potez i stoga mi čak godi da me "podsjećaju" na to - kaže na kraju razgovora zajednički kandidat SDA i SBB-a za gradonačelnika Bihaća.

Od Čavkunovića se mnogo toga može naučiti

Ističe da mu mnogo znači što je u ime SBB-a nosilac liste za Gradsko vijeće Muhamed Čavkunović, jedan od najpoznatijih krajiških poduzetnika. 

- Gospodin Čavkunović svakako je ugledni, prije svega, građanin Bihaća, ali i privrednik. Od njega se može mnogo toga naučiti. Važno je u velikoj bici uz sebe imati sposobne ljude, a gospodin Čavkunović sigurno je takav - napominje Jusić.