VIJESTI

Ajnadžić: Buduće rješenje ne može biti bez saglasnosti trgovaca na Siranu

Sastanak održan u Općini Centar

Fena

24.8.2016

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar u Sarajevu Nedžad Ajnadžić poručio je zakupcima trgovki na pijaci Sirano u Sarajevu da buduće urbanističko rješenja za to područje neće biti doneseno bez njihove saglasnosti.

Ajnadžić je to kazao na današnjem sastanku sa zakupcima i vlasnicima trgovina na Siranu, održanom radi sprečavanja daljnjeg širenja netačnih informacija o rješavanju njihovog statusa, saopćeno je iz Općine Centar.

- Poštujući vaše zahtjeve i zaključak iskazan u javnoj raspravi, a želeći adekvatno riješiti pitanje uređenja ovog prostora, izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar, u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, pokrenula je izradu urbanističkog plana koji će osim pijace Sirano, obuhvatiti prostor oko Pozorišta mladih, zgradu ZOI, Hotel "Bosnia", Narodno pozorište i parking ispred pozorišta. Općina jeste zainteresovana da se na ovom prostoru napravi bolja situacija od sadašnje, ali o konačnom rješenju ćemo se svi dogovarati - i stanari i zakupci i vlasnici prostora te Općina kao vlasnik zemljišta i zavodi za izgradnju i planiranje.

Nemojte da vas iko prepada da ćete biti otjerani. Svako rješenje za koje kažete da nije odgovarajuće i adekvatno, Općina Centar neće podržati. Samo konačni projekat o kojem smo se svi usaglasili ide na javnu raspravu u kojoj također učestvuju svi zainteresovani. Nadam se da ćemo svi skupa odabrati bolje urbanističko rješenje koje pruža sigurnost vama kao vlasnicima i zakupcima trgovki. Obećavam da vas neće niko izostaviti iz ovog rješenja i vi ćete imati jako važnu ulogu u ovom pitanju. Niko vam ne može nametnuti nikakvo rješenje koje nije u vašem najboljem interesu - kazao je Ajnadžić.

Općinsko vijeće Centar je na sjednici 30. oktobra 2014. godine razmatralo inicijativu o izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'', koju je pokrenula firma ''Exclusive'' d.o.o. Sarajevo, o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa sa podzemnom javnom garažom na prostoru današnje pijace.

Tim povodom je nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove organizirala javnu tribinu, odnosno raspravu na kojoj su se građani, prvenstveno sadašnji korisnici trgovki i boračka udruženja, kao i stanari okolnih zgrada, izjasnili da su predložene izmjene i dopune urbanističkog projekta neprihvatljive.

Naredne sedmice će o ovoj temi biti održan sastanak predstavnika Općine Centar, firme BOOC i zakupaca na pijaci.

Današnjem sastanku je prisustvovao i Zijad Škamo, direktor firme BOOC (čiji su osnivači boračka udruženja Općine Centar), koja upravlja navedenim lokalitetom.