VIJESTI

Radončić o FDS-u: Ako Novalić i Džindić ne urade posao kako treba SBB će politički djelovati

Lider Saveza za bolju budućnost BiH

Redakcija

24.8.2016

Nakon informacija da će se 1. septembra, putem Sarajevske berze i to na vanrednoj aukciji prodavati 39,9 posto državnog paketa dionica FDS-a za 42,7 miliona KM, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić javno je pozvao premijera Fadila Novalića i Vladu FBiH da do daljnjeg odlože ovu prodaju, saopćeno je iz SBB.

Odgovarajući na upit novinara šta zapravo to znači i da li se to može uopće zaustaviti Radončić je danas kazao:

- U privatizaciji su napravljene velike društvene štete, ostalo je nekoliko vrijednih fabrika i mislim da na ovaj način kako se potcjenjuje knjigovodstvena vrijednost i lažno se prikazuje vrijednost naših firmi, bile bi praktično otete i to se mora zaustaviti. Ja u tom smislu očekujem apsolutnu saradnju SDA i SBB-a i vidjet ćemo šta će uraditi Novalić (Fadil Novalić op.a) i nadležni ministar Džindić (Nermin Džindić op.a.). Ukoliko ne urade posao kako treba mi ćemo politički djelovati – istakao je Radončić.

Radončić je dodao da "sve što ide u privatizaciju treba ponovo preispitati, pa i Bosnalijek i Sarajevo Osiguranje".

Na pitanje novinara da li je Vlada FBiH stabilna, s obzirom da je on jučer "pomirio" Bakira Izetbegovića, lidera SDA, i Dragana Čovića, lidera HDZ-a, Radončić je kazao:

"Njih je pomirila politička odgovornost i mislim da je Vlada potpuno stabilna".

Podsjećamo, prema podacima koje su objavili mediji, ukupni kapital FDS iznosi 220 miliona KM, a državni dio 85,8 miliona KM. To je dvostruko više od iznosa koji traži Vlada FBIH, a posebna je stavka neraspoređene dobiti FDS-a, koja do početka ove godine iznosi čak 46,6 miliona KM.