GLOBUS

NAJVEĆE OTKRIĆE U HISTORIJI Hoćemo li danas svjedočiti početku nove ere čovječanstva?

Otkrivena planeta sa tekućom vodom

Avaz.ba

24.8.2016

Evropska južna promatračnica (ESO) najavila je da će danas na konferenciji za novinare u svom sjedištu u Garchingu kraj Münchena u 13 h objaviti uistinu senzacionalno i naučno izuzetno važno otkriće.

Detalji studije za sada su dostupni samo novinarima koji ih u javnost ne smiju puštati do danas u 19 sati. No budući da su neke spekulacije o otkriću već procurile u javnost preko uglednog njemačkog časopisa Der Spiegel, ESO je dozvolio da se one prenesu, piše Index.hr.

Anoniman izvor iz tima koji je radio na otkriću za Der Spiegel je rekao da je ESO u orbiti nama najbliže zvijezde Proxima Centauri, koja je od nas udaljena svega 4,25 svjetlosnih godina, otkrio planet sličan Zemlji u zoni Zlatokose, što znači da nije ni preblizu niti predaleko od zvijezde da bi na njemu moglo biti tekuće vode. To pak podrazumijeva da bi na njemu mogli postojati uvjeti za život (slika gore je umjetnička vizija nastanjivog planeta).

Proxima Centauri je crveni patuljak mase oko jedne osmine mase Sunca. Sastavni je dio trostrukog sustava zvijezda uz Alpha Centauri A i B, a kruži oko njih. Od tri, najbliža je Zemlji.

Planet je navodno otkrio tim promatračnice La Silla smještene u pustinji Atakama u Čileu.

Alpha Centauri (? Centauri) je višestruka i najsjajnija zvijezda južnog zviježđa Centaur te treća najsjajnija zvijezda na našem nebu. Zviježđe Centaur nije vidljivo sa sjeverne polutke na zemljopisnim širinama većim od 30°, što uključuje i Hrvatsku koja se proteže između 42° 23' i 46° 33' sjeverne širine. Alpha Centauri je poslije Sunca nam najbliža zvijezda, no s prividnom magnitudom 0,06 tek je peta po sjaju.

Ako ESO, u skladu s očekivanjima, potvrdi glasine, bit će to jedno od najvažnijih otkrića u ovom stoljeću u području potrage za nastanjivim planetima sličnim Zemlji. Budući da se nalazi vrlo blizu, novootkriveni planet moći će se dobro istraživati instrumentima poput spektrometara koji iz godine u godinu postaju sve precizniji.

Osim toga, prema nekim poduzetnim optimistima, među kojima ima i vrlo uglednih znanstvenih imena, postoji čak teorijska mogućnost da bi se u narednih nekoliko desetljeća u sustav mogle poslati minijaturne letjelice koje bi do planeta stigle za samo 20-ak godina.