VIJESTI

Softić i Džaferović podnijeli apelacije Ustavnom sudu BiH

Zahtjev za rješavanje spora sa RS

(Fena)

24.8.2016

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović danas su svako pojedinačno podnijeli Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora s entitetom Republika Srpska, Narodna skupština RS, zbog Odluke o raspisivanju referenduma, a koji je zakazan za 25. septembar.

U svojim zahtjevima, Softić i Džaferović kao Ustavom BiH ovlašteni podnositelji zahtjeva, traže da Ustavni sud BiH utvrdi da je Odluka o raspisivanju referenduma protivna članu I/2 i članu VI/5 Ustava BiH, te da se kao takva stavi van snage.

Također je zatraženo da se Narodna skupština RS obaveže na poduzimanje svih aktivnosti kojima će se anulirati sve supsidijarne odluke i aktivnosti zasnovane na Odluci o raspisavanju referenduma.

Podnesen je i zahtjev za donošenje privremene mjere kojim se traži trenutna obustava primjene Odluke o raspisivanju referenduma do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.