BIH

Salkić pisao PIC-u: Referendum otvara destabilizaciju i vraćanje u devedesete

Potpredsjednik bh. entiteta RS

Fena

24.8.2016

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić upozorio je sve međunarodne organizacije da ne smiju dopustiti održavanje referenduma u RS-u, jer će to značiti uvođenje novih praksi u kršenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, dovesti do nagle destabilizacije i otvoriti mogućnosti vraćanja u devedesete.

Antiustavna politika

U pismu ambasadorima zemalja članica Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), Salkić poziva međunarodne organizacije i ambasade prijateljskih zemalja da "hitno i bez odlaganja spriječe radikalnu, secesionističku i antiustavnu politiku Banja Luke".

-Ukoliko Ured visokog predstavnika za BiH (OHR) dopusti održavanje referenduma u RS-u o 9. januaru smatrat ćemo ovu instituciju suvišnom i bez ikakve uloge u našem društvu. Tada ćemo znati da ta institucija ne postoji zbog interesa Bosne i Hercegovine, očuvanja mira i stabilnosti, već isključivo zbog sebe - istakao je Salkić.

To će biti znak, dodao je, "da put ka sigurnosti i zaštiti građana i države Bosne i Hercegovine moramo tražiti na drugi način i na drugome mjestu".

Uime izabranih i imenovanih predstavnika Bošnjaka u bh. entitetu RS, naroda koji je konstitutivan na svakom milimetru države Bosne i Hercegovine, izrazio je nezadovoljstvo i zabrinutost razvojem događaja u našoj zemlji i zahtijeva hitno poduzimanje aktivnosti na sprečavanju kršenja Ustava Bosne i Hercegovine.

-Pozivamo domaće pravosuđe, OHR, PIC, Organizaciju za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), Delegaciju Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Turske, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Japana, Kanade, Italije i drugih prijateljskih zemalja, da stanu u zaštitu Dejtonskog mirovnog sporazuma i spriječe održavanje referenduma o Danu bh. entiteta RS. Ukoliko budemo tolerisali ovaj presedan, kojim se odbacuju legalno i legitimno donesene odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, nastat će haos i zemlja će ući u opasnu fazu, koja može dobiti i oblike anarhije, pokušaja podjele zemlje, te narušavanja mira - smatra Salkić.

U pismu je dodao i sa su bošnjački zvaničnici, kao konstruktivni element u kreiranju demokratskog društvenog ambijenta posljednjih godina pokretali inicijative, davali sugestije i upozoravali na radikalizaciju koja se provodi i podržava od strane srpskih političkih predstavnika u RS.

 Opasnosti po mir

-Svjesni ozbiljnosti tih procesa upozoravali smo domaću i međunarodnu javnost, ukazujući na opasnosti po mir, demokratiju i stabilnost. Ukazivali smo da je usljed inertnosti međunarodnih organizacija dopuštena krvava agresija na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine, potom genocid u Srebrenici, što je rezultiralo desetinama hiljada mrtvih civila. Takve greške svijet ne smije ponavljati dopuštajući ubrzanu radikalizaciju srpske politike i vlasti u Banja Luci. Nažalost, naša upozorenja nisu tretirana adekvatno, kao konstruktivni doprinos jačanju mira, stabiliziranju unutarnjih struktura Bosne i Hercegovine i njene pozicije u svijetu – ukazao je Salkić.

Naprotiv, dodao je, nakon što je u Dejtonu nepravedno jednom entitetu dato ime po jednome narodu – načinjene su nove štete Bošnjacima u ovome entitetu, ustavnim promjenama u miru.

-Napravljena su nedopustiva asimetrična rješenja u Ustavu bh. entiteta RS u odnosu na Ustav Federacije Bosne i Hercegovine kojim je pozicija Bošnjaka dodatno oslabljena. U Federaciji postoji Dom naroda u kojem svi narodi demokratskim putem mogu uticati na svoju sudbinu i poziciju, dok je u RS Vijeće naroda postavljeno tako da se njegov rad zasniva samo na konstatiranju povreda nacionalnih interesa i kontinuirane majorizacije, te institucionalne diskriminacije, što se ogleda i kroz rad Ustavnog suda RS koji godinama, u procesu odlučivanja, po pitanju vitalnog nacionalnog interesa radi po Poslovniku koji je potpuno suprotan odredbama Ustava RS i Zakona o Ustavnom sudu RS- naveo je u pismu entitetski potpredsjednik.

Bošnjaci kroz institucije sistema nemaju mogućnost, naveo je, da ostvare svoja prava, što već godinama proizvodi ozbiljne frustracije.

-Dodatno, pozicija potpredsjednika entiteta je također neujednačena i potpuno je suprotna poziciji potpredsjednika u Federaciji Bosne i Hercegovine po nadležnostima, tako da su u bh. entitetu RS sva prava potpredsjedniku iz reda bošnjačkog naroda uskraćena. Kabinet potpredsjednika je izbačen iz Palate predsjednika, a nakon toga uskraćena je mogućnost da ima svoje saradnike, da ima budžet, da može donositi odluke. Ovim je značajno ugrožena ustavna pozicija Bošnjaka - upozorio je.

Pri tome, ističe, Bošnjaci su izloženi najbrutalnijoj diskriminaciji, kakva na tlu Evrope nije zabilježena decenijama.

- Bošnjacima je uskraćeno pravo na jezik, na zapošljavanje u javnom sektoru, u policiji, u prosvjeti... Provodi se zabrinjavajuća pravoslavizacija javnih institucija i pripadnicima drugih religija nameću se pravoslavni praznici javnih ustanova i institucija - smatra Salkić.

Ukazao je i da je sve do Odluke Ustavnog suda, bh. entitet RS obilježavao svoju krsnu slavu.

-Referendum koji je najavljen želi ozvaničiti upravo vjerski praznik javne institucije. Radi se o kršenju Ustava koji je u svojoj biti sekularistički. Iako postoji obaveza Upravnog odbora za provedbu mira i Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini da spriječe svako kršenje Ustava i narušavanje mira, godinama su tolerisane antidejtonske aktivnosti vlasti u Banja Luci. Beskrajno visok prag tolerancije iskorišten je za nezapamćenu radikalizaciju, otvorene najave secesije i referenduma za otcjepljenje - stoji u Salkićevom pismu.

Vlasti u Banja Luci pokrenule su, kako tvrdi, "proces naoružavanja rezervnog sastava policije, naoružavanja redovnih policijskih struktura dugim cijevima i osnaživanje zaštitarskih agencija".

-Pri tome su lovačka udruženja postala model naoružavanja civilnog stanovništva. Posljednje vrijeme gase se lovišta gdje žive Bošnjaci, a to implicira oduzimanje naoružanja od lovaca Bošnjaka. Sve nam to ukazuje da se u bh. entitetu RS narušava ravnoteža koja može imati pogubne posljedice. Pri tome, i pored naših upozorenja, OHR nije poduzeo nijedan konkretan potez - istakao je entitetski potpredsjednik. 

Zabrinut zbog ozbiljne distanciranosti OHR-a, te površnog uključivanja drugih međunarodnih organizacija u ove probleme, traži reakciju međunarodnih organizacija.