LIFESTYLE

Zadivljeni drvenim automobilom, carinici često zaborave pregledati dokumente

PRIJEDOR Kada se vajar Slavko Beronja “razigra”, onda nastane skulptura na točkovima

M. ZGONJANIN

23.8.2016

Kada se vajar poput Slavka Beronje (70), Budvanina rodom iz Bosanske krajine, “razigra”, onda nastane drveni automobil. I to ne jedan nego dva.

Prvi, koji je zbog ljubavi prema Krajini dobio ime “Krajišnik”, trenutno je na počasnom mjestu, u vajarevoj dnevnoj sobi u Budvi, gdje on živi u posljednjih 25 godina, a drugim, tehnički savršenijim, koji ima krov i stakla, ovih dana se, na jednom od svojih proputovanja, provozao i Prijedorom, u koji je došao zbog prijatelja.

Prošao ateste

Mada je priča o drvenom automobilu koji je prošao sve moguće ateste do uredne registracije, stara više od jedne decenije, kad god se nađe na cesti, izaziva oduševljenje i želju da se taj “susret” zabilježi bar fotografijom.

- Ima motor, prednji i zadnji koš da bi se mogao kretati, a iznad i ispod je sve drvo. Koristio sam drveta koliko ima nacija i naroda u Krajini, orah, šljivu, hrast, trešnju, tisu, jasen, maslinu, dud... Sve izglancao i uredio. Unutra su dijelovi Porschea, Renaulta i Alfe - sa širokim osmijehom na licu kaže Beronja.

Njegov drveni automobil može razviti brzinu i od više od 150 kilometara na sat.

Nisu mu strane duge relacije pa se tako nedavno iz Budve preko Slavonskog Broda dovezao prvo do Mađarske, onda svratio u Austriju, do Beča, pa potom preko Srbije otišao do Makedonije i na kraju se preko Albanije vratio kući, u Budvu. Putovanje u kojem je prešao najmanje 6.000 kilometara, trajalo je dvadesetak dana.

- A na granicima, često ista priča. Stanem ustranu pa se oni svi islikaju, ispipaju moj auto i na kraju obično zaborave provući dokumente kroz računar pa ih moram opominjati da to urade da ne bih imao problema pri povratku - uz osmijeh kaže Beronja.

Dobre ponude

On u svojoj kolekciji ima čak devet automobila, od Fiće, preko dva drvena, do diližanse, obnovljene poštanske kočije iz 1903. godine. Kaže da ih ne bi prodao nizašta na svijetu. I pored ponuda od kojih bi mogao veoma udobno živjeti, “Krajišnik” će jednog dana, prema njegovoj želji, završiti u nekom od muzeja u Bosanskoj krajini.

Džamonjina preporuka

Beronja je Likovnu akademiju počeo u Francuskoj, a završio u Njemačkoj. Priča da je na Kozari davnih sedmadesetih godina prošlog stoljeća sreo velikog vajara Dušana Džamonju, koji je tada radio spomenik.

- Dao mi je neku preporuku i rekao: “Idi ti, mali, u svijet, nisi ti za nas ovdje” - kaže Beronja, koji je Džamonju poslušao, otišao i nije se pokajao.