BIH

SAZNAJEMO U četvrtak mašine počinju raditi na Južnoj longitudinali

Nastavlja se gradnja moderne saobraćajnice

Autor:E. D.

23.8.2016

Potpisivanje ugovora o nastavku izgradnje Južne longitudinale zakazano je za sutra u prostorijama Vlade KS, a već u četvrtak počet će radovi na ovoj modernoj gradskoj saobraćajnici. Ovo je za "Avaz" potvrdio Hamed Ramić, direktor firme "Euroasfalt", koja je s kompanijom ŽGP izvođač ovih radova.

Veliki uspjeh

Podsjećamo, krajem prošlog mjeseca je potpisivanjem ugovora s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) osigurano dodatnih šest miliona eura za ove radove.

hamed-ramic

Ramić: Početak radova

Kako je naš list ranije pisao, gradit će se dionica od pekare AS pored stadiona Grbavica do raskrsnice s ulicom Hamdije Čemerlića. Trasa je duga 900 metara, a koštat će ukupno 7,5 miliona eura.

juzna-longitudinala-idejno

Prema idejnom rješenju jedan od kružnih tokova bit će kod pekare AS

Predviđena je gradnja tri kružna toka, a jedan od najmodernijih i najzahtjevnijih bit će kod pekare AS koji će imati i potputnjak za pješake.

Kako nam je rekao Mujo Fišo, ministar saobraćaja KS, ovo je veliki uspjeh za Vladu.

mujo-fiso-ljeto

Fišo: Sve spremno

- Sve je spremno. Nakon potpisivanja ugovora radovi mogu početi odmah isti dan. Rok za njihov završetak je godina - rekao je Fišo.

Zamjenska zgrada

Dionica od raskrsnice s ulicom Hamdije Čemerlića do spoja s postojećom trasom do ulice Derviša Numića gradit će se tek kad se izgradi zamjenska zgrada u Grbavičkoj ulici.

Brojke

900 metara duga dionica
7,5 miliona eura koštaju radovi