BIH

SUAD HANDANAGIĆ Hadžibajrić vara državu, a ja imam viziju razvoja

RAZGOVOR Kandidat SDA-SBB za načelnika općine Stari Grad

E. DRAGUNIĆ

23.8.2016

Suad Handanagić, kandidat koalicije SDA-SBB na predstojećim lokalnim izborima za načelnika općine Stari Grad, istaknuti je arhitekta, koji je skoro cijeli radni vijek proveo na poslovima projektiranja i planiranja. U razgovoru za "Avaz" otkriva koja bi arhitektonska rješenja bila najbolja za ovu općinu i koji su najvažniji projekti potrebni Starom Gradu.

Padinski dijelovi

Iz stručnog ugla, Handanagić objašnjava i kako bi neke glavne lokacije u općini trebalo preurediti i učiniti funkcionalnijim. S obzirom na to da se veliki dio Starog Grada nalazi u padinskim dijelovima, to, kako kaže Handanagić, zahtijeva i poseban pristup u arhitekturi. Prema njegovim riječima, saobraćaj koji se odvija kombi prijevozom ne zadovoljava potrebe stanovništva, jer nije prilagođen uskim mahalama.

- Trebalo bi raditi na gradnji vertikalnog transporta, a to su žičare ili kosi liftovi. U svijetu postoji više takvih primjera i to možemo primijeniti i kod nas. Imali smo jednu žičaru, koju sada revitaliziramo. No, onu koja bi služila kao javni transport nemamo i na tome bi trebalo raditi - tvrdi Handanagić.

On ističe i da treba raditi na vraćanju duha starogradskim mahalama, na njihovom uređenju.

- Stari Grad nekad je bio prepoznatljiv po česmama, koje su davale identitet ovom dijelu grada. Žalosno je da sada, recimo, na Trgu Alije Izetbegovića nemamo nijednu česmu. Majka koja dođe s djetetom nema gdje da mu opere ruke, to se mora promijeniti - ističe Handanagić.

U razgovoru se Handanagić dotakao i rada aktuelnog načelnika Ibrahima Hadžibajrića.

- Svaki građanin vidi da se u posljednjih osam godina ništa novo nije napravilo u Starom Gradu. Nema nikakve kvalitativne vrijednosti, nema kapitalnih investicija, apsolutno ništa. Samo se održava, što bi se stručno nazvalo investiciono održavanje. Aktuelni načelnik samo krpi i krpi, neprekidno. Hadžibajrić i ja imamo apsolutno različite vizije, ja imam viziju razvoja, a on viziju održavanja postojećeg stanja - kaže Handanagić.

Podzemne garaže

Parking prostor u Starom Gradu je katastrofalan, smatra Handanagić, te dodaje da postoje itekako bolja rješenja.

- U općini je neophodno napraviti niz podzemnih garaža, za koje postoji mnogo prostora. Ne treba raditi kao aktuelni načelnik, koji najavljuje garažu prekoputa Vijećnice s dvije etaže. To se radi na četiri ili pet etaža. Hadžibajrić je dvije etaže pravio samo da prevari državu. To je vrlo prozirno uradio, jer za objekte do 5.000 kvadrata građevinsku dozvolu izdaje Općina, a preko toga viši nivoi vlasti. On je garažu svjesno planirao na 4.958,10 kvadrata kako bi sve držao u svojim rukama. Potrebne su nam mnogo veće garaže i treba napraviti minimalno pet etaža, plus iznad toga sadržaje koji će dati isplativost - kaže Handanagić.

Zapuštena Aleja ambasadora

Sarajevo je nekad, kaže Handanagić, bilo prepoznatljivo po zelenim površinama i parkovima. No, kako dodaje, izuzev Aleje ambasadora, niti jedno jedino drvo nije posađeno posljednjih godina u Starom Gradu. A i ova aleja je, kako kaže, posebna priča.

- Ona je zapuštena do krajnjih granica! Sramotno je da uopće nosi taj naziv. Taj je prostor pretvoren u smetljište, nema gdje da se sjedne, navečer je okupljalište delinkvenata, narkomana. Nema česme da ljudi operu ruke. Nema adekvatne korpe za smeće, sadržaja za djecu, trim i biciklističkih staza... - kaže Handanagić.

Trg Alije Izetbegovića i nije trg!

Za Trg Alije Izetbegovića Handanagić kaže da, zapravo, i nije trg. Prema njegovim riječima, to je obično okupljalište, koje je neophodno revitalizirati da bi bilo jedna cjelina.

- Ispod trga se moraju napraviti ogromne garaže. Na prvoj etaži može se napraviti jedan tržni centar. Pristup toj garaži bio bi i sa Obale Kulina bana i iz ulice Mula Mustafe Bašeskije. Tek bi tada ovaj trg dobio pravu formu trga, gdje bi se mogle održavati sve moguće manifestacije - kazao je Handanagić.