VIJESTI

Vanredna pres konferencija Građanskog saveza: Pozivamo građane na demonstracije!

Nakon otkazane sjednice PIK-a

E. H.

23.8.2016

Građanski savez (GS) smatra da je u toku pokušaj podjele BiH te da glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović treba da izda nalog za hapšenje predsjednika RS Milorada Dodika i članova Komisije za provođenje referenduma u RS, rečeno je danas na vanrednoj pres-konferenciji GS-a povodom najavljenog referenduma u RS i neočekivanog otkazivanja sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIK).

- Neodržavanje sjednice PIK-a je jasan signal i nedvosmislen znak da su međunarodne garancije za primjenu Dejtonskom mirovnog sporazuma, dakle Ustava BiH ništavne. Jedini zaključak koji se nameće jeste da jedini način da se protivustavni i nelegalni referendum zaustavi je u rukama građana BiH i institucija ove države – kazao je predsjednik GS-a Reuf Bajrović.

gs

(Foto: E. Halimić)

Dodao je da ponovo poziva glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića da izda nalog ljudima iz SIPA-e za privođenje odgovornih za organizovanje ovog referenduma u RS.

- Ukoliko on to ne uradi, mi ćemo kao GS pozvati sve one koji se slažu sa nama, pogotovo ljude iz opozicije da počnemo javno praviti pritisak na institucije da reaguju u vidu javnih okupljanja, dakle demonstracija – naglasio je Bajrović.

Bajrović je pojasnio da s obzirom da međunarodna zajednica nije spremna da reaguje, ona (op.a međunarodna zajednica) nakon ovog ne postoji ni kao koncept u BiH.

- Vidjet ćemo koliko je građana spremno da odbrani BiH, mi radimo sve što je u našoj moći, pozivamo ljude iz DF-a i SDP-a da urade sličnu stvar. Mislim da se svi moraju uhvatiti našeg života i naše zemlje, jer svi misle da će biti međunarodna zajednica biti kriva za ono što će se ovdje desiti, ali ovdje ne živi međunarodna zajednica, već mi – kazao je Bajrović.  

Dodao je da lično osjeća obavezu prema javnosti s obzirom da ima informacije iz krugova međunarodne zajednice.