CRNA HRONIKA

STRAVIČAN ZLOČIN U ZVORNIKU Mijat Stankić i Fata Durak priznali ubistvo dvogodišnjeg dječaka

Priznali zločin

O. Ma.-N. K.

23.8.2016

13:00 Za monstruozno ubistvo dvogodišnjeg dječaka iz Zvornika osumnjičeni su njegov ujak Mijat Stankić (38) i njegova nevjenčana supruga Fata Durak (34), saznaje "Dnevni avaz".

U policiji saznajemo da su oboje priznali zločin. Mijat je istražiocima otkrio da je, nakon ubistva, dječaka zakopao u šumi na području Zvornika, koja je u njegovom vlasništvu. Nakon toga je istražiocima pokazao mjesto gdje je ukopao leš i po nalogu Okružnog tužilaštva u Bijeljini tijelo će sutra biti ekshumirano.

Prema nezvaničnim informacijama, ubijenog dječaka i njegovog godinu dana mlađeg brata majka je napustila pa je Centar za socijalni rad starateljstvo dao njihovom ocu S. R. Iako je vezan za sinove, otac zbog posla nije mogao stalno da bude s njima, pa su uz saglasnost socijalnih radnika dječaci povjereni na čuvanje njihovoj baki, s majčine strane, koja živi u selu Donja Kamenica kod Zvornika. Budući da je žena bolesna i ne može sama da se stara o njima, brigu o dječacima vodio je majčin brat Mijat Stankić i njegova nevjenčana supruga Fata Durak, koji su s njima živjeli u zajedničkom domaćinstvu.

privodjenje-bn

Detalj sa privođenja

12:00 Kako nezvanično saznaje BH televizija od dobro obavještenih izvora bliskih porodici osumnjičeni za ubistvo nisu roditelji djeteta, nego ujak i njegova nevjenčana supruga.

Ubijenog dječaka, njegovog mlađeg brata i oca je majka napustila i Centar za socijalni rad je djecu dodijelio na čuvanje baki, majčinoj majci, dok su oca dječaci samo posjećivali. U noći ubistva, dječaci su bili kod bake u selu Kamenica.

- Prema inicijalima koje je saopštio CJB Bijeljina, mislim da bi M.S. mogao biti jedino ujak dječaka i F.D. njegova nevjenčana supruga - kaže izvor.

- Otac je jako vezan za djecu, on im ne bi naudio siguran sam - dodaje izvor.

11:15 Zvornički policajci uhapsili su M.S. i F.D. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ''teško ubistvo'' djeteta rođenog 2014. godine.


Naime, nestanak dječaka prijavljen je 18. avgusta u Policijsku stanicu Zvornik, da se u noći sa 16. na 17. avgusta zajedno sa F.D. udaljio od kuće. Operativnim radom na terenu policajci su došli do saznanja da su F.D. i M.S. najvjerovatnije oduzeli život dječaku.

Prema nezvaničnim podacima, riječ je i majci i očuhu dječaka.

Od strane policajaca oni su pronađeni i uhapšeni. U toku kriminalističke obrade uhapšeni su priznali izvršenje krivičnog djela "teško ubistvo'' izvršenog nad dječakom starim 20 mjeseci, a oni su i opisali sam način izvršenja ovog stravičnog djela. 

Nadalje, tokom kriminalističke obrade pokazali su i mjesto na kojoj su tijelo nesretnog dječaka zakopali. 

M.S. (1978) i njegova nevjenčana supruga F.D. (1982) iz Zvornika, danas će uz izvještaj o postojanju osnova sumnje da su počinili krivično djelo ''teško ubistvo'' biti predati u nadležnost i na dalje postupanje Okružnom tužilaštvu u Bijeljini.