KOŠARKA

BiH protiv Rusije bez Mirze Teletovića!

Pošteđen putovanja

Redakcija

23.8.2016

Košarkaška selekcija BiH prvu utakmicu kvalifikacija za EP igra protiv Rusije u Permu, gdje neće putovati kapiten tima Mirza Teletović.

Put do Perma je jako dug i naporan i ukupno traje više od 10 sati (Sarajevo - Beograd - Moskva - Perm), pa je stručni štab košarkaške selekcije odlučio poštedjeti Teletovića, zbog njegovog zdravstvenog stanja, te ga sačuvati za naredne utakmice koje nam slijede.

- S obzirom na to da je naš kapiten imao masovnu plućnu obostranu tromboemboliju prije nepune dvije godine i da se još nalazi na redovnoj inekcionoj predmedikaciji kada putuje duže od dva sata (na putovanja duža od dva i pol sata, mora sam sebi davati inekcije u stomak, op. a), savjet je izbjegavanje sjedenja i dužih putovanja, pogotovo avionskih letova, kao i stres koji bi mogao uzrokovati tromboembolijske incidente - objasnio je mr. sc. dr. Amir Omebrbašić, inače doktor košarkaške selekcije BiH.

Mirza Teletović smatra kako će njegovi suigrači iz reprezentacije, svojim neospornim kvalitetom nadoknaditi njegov prinudni izostanak.

- Vjerujem da možemo ostaviti odličan dojam u Permu, a svakako da ćemo u preostalim utakmicama protiv Švedske i Rusije na domaćem terenu, dati sve od sebe da se plasiramo na EP. Zbog zdravstvenog stanja, u razgovoru sa stručlnim štabom, odlučili smo da je najbolje da preskočim ovo daleko putovanje, kako bi bio 100 posto spreman za preostale utakmice kvalifikacija - riječi su Mirze Teletovića.