NOGOMET

ISPOVIJEST SUDIJE MILIČEVIĆA: Imam tumor želuca, navijači Želje, izvinite na greškama!

Otvorio dušu za "Dnevni avaz"

A. MIZDRAK

23.8.2016

Ko radi, taj i griješi. No, Ljubo Miličević, mladi nogometni sudija iz Posušja, imao je tu nesreću da se bavi poslom koji je medijski izuzetno popraćen pa je njegova greška skupo plaćena. Suspendiran je na 18 utakmica.

Na premijerligaškoj utakmici između Olimpica i Željezničara (0:2), koja je odigrana 31. jula na Otoci, Miličević je, kao linijski sudija, napravio nekoliko kardinalnih grešaka na štetu Željezničara, a javnost se sa pravom pitala je li mladi arbitar iz Posušja zalutao u sudijski posao. 

Stid me je

Istina je, ipak, sasvim drugačija. Glavni akter ove priče zapravo je junak, koji je u ekskluzivnoj ispovijesti za “Dnevni avaz” otkrio pozadinu julske utakmice na Otoci. Miličević nije imao snage da odmah nakon suspenzije govori za naš list, ali je jučer odlučio otvoriti dušu.

- Teško sam bolestan. Imam tumor želuca. Bio sam u bolnici na liječenju. Prvenstvo je počinjalo, a nogomet je moja najveća ljubav. Toliko sam se radovao Premijer ligi. Odlučio sam na svoju odgovornost izaći iz bolnice dan uoči utakmice na Otoci i suditi taj nesretni meč. Da bogdo nisam – skoro kroz suze kazao je Miličević.

Mladi arbitar iz Posušja svjestan je svojih kardinalnih grešaka.

- Bavim se ovim poslom 15 godina. Nikada nisam dobio kaznu niti mi je ocjena smanjena. Svjestan sam da sam na Otoci grozno sudio. Nema tu nikakve priče niti opravdanja. Ono je bila katastrofa. Stid me je i pričati o tome. No, drago mi je što moje greške nisu naštetile Željezničaru, jer kako bih, onda, mogao mirno zaspati. Ovako, hvala Bogu, moje greške nisu utjecale na rezultat – kazao je Miličević.

Žalbu Nogometnom savezu neće podnositi, jer je, kako kaže, zaslužio kaznu. Smatra, međutim, da su mediji nepotrebno prenapuhali priču i da je to kumovalo rekordnoj suspenziji.

- Greške se u ovom poslu dešavaju skoro u svakom kolu. Apsolutno prihvatam kaznu. Zaslužio sam da me kazne, mada mi se 18 utakmica čini previsoko, ali šta je, tu je. Neću se žaliti – kazao je Miličević.

Psihički nespreman

Na kraju razgovora, ovaj 33-godišnjak osjetio je potrebu da kaže još jednu rečenicu.

- Navijači, igrači, čelnici Željezničara, izvinite, molim vas. Toliko sam želio suditi taj meč, bio sam fizički spreman, ali psihički ipak nisam – zaključio je Miličević.

Šala na svoj račun

veterani-milicevic

Miličević sudi Kantonalnu veteransku ligu

Dok traje suspenzija, Miličević ne može bez nogometa. Sudi Kantonalnu ligu veterana, a na svom profilu na Facebooku odlučio je da se našali na svoj račun. Mladi arbitar postavio je fotografiju sa jedne utakmice veterana uz komentar: 

- Jedino što mi je preostalo suditi, veterani.

Popularan u Hong Kongu

ljubo-hong-kong

Mediji u Hong Kongu napravili priču o bh. sudiji

Osim u bh. medijama, Miličević je top-tema i u svjetskim listovima i portalima. Tako su mediji u Hong Kongu objavili priču o nesretnom bh. sudiji.

- Ne želim to ni gledati. Nikada nisam kažnjavan, sve me ovo jako boli – kazao je Miličević.