BIH

PREDSJEDNIŠTVO BIH Radončić: Svu energiju pokrenuti ka razvoju, zapošljavanju, izgradnji infrastrukture (VIDEO)

Sastanak lidera koalicionih stranaka SBB, HDZ i SDA

A. Du. /Mi. K.

23.8.2016

12:45 Završen je sastanak lidera koalicionih stranaka SBB, HDZ i SDA, nakon čega su se obratili okupljenim novinarima.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić kazao je da je današnji sastanak protekao u iznimno konstruktivnoj i dobronamjernoj atmosferi.

- Ne postoje nikakvi lični sukobi i animoziteti. Naprotiv, postoje određeni problemi koji se mogu i trebaju raspraviti u direktnom razgovoru. Svaka koalicija je, pa i ova, kao kuća. Znači vrlo stabilna. Ali dođe vrijeme kada neke stvari unutar nje treba pospremiti, a mi smo to danas uradili. Mislim da je najveća dobit današnjeg sastanka da ćemo svu energiju pokrenuti ka onome što smo obećali građanima i biračima, razvoju, zapošljavanju, izgradnji infrastrukture, institucija FBiH, BiH i kantona – rekao je Radončić.

Lider SDA Bakir Izetbegović kazao je da je u proteklom periodu nastao jedan prostor nesporazuma i pogrešnih predstava, da neka od ove dvije strane, radi jednostrano na štetu druge ili treće.

- Danas smo o tome razgovarali sat i po i dogovorili se da napravimo sastanak iduće sedmice, koji će vjerovatno trajati pet od šest sati i kroz koji ćemo proći kroz sve te segmente naših odnosa, a onda kadroviranja izgradnje odnosno neizgradnje infrastrukture, autoputa kroz BiH, nekih pretpostavki da se namjerno gradi kroz Bosnu, a nedovoljno kroz Hercegovinu, nekih subvencija u poljoprivredi, usmjeravanja sredstava s Ministarstva kulture, preusmjeravanje sredstava s nekih kantona na druge itd. Dakle, imat ćemo četiri-pet podsastanaka na jednom dugom sastanaku gdje ćemo pokušat definitivno da definiramo gdje su frustracije pojedinih od ove tri strane i da to i u hodu riješavamo – kazao je Izetbegović.

Istakao je, pak, da je atmosfera dobra te da misli da su svi svjesni obaveze da se prevaziđu neki nesporazumi te izrazio uvjerenje da će se to riješiti u sljedećem periodu odnosno “da će koalicija koja dobra funkcionira uz povremene probleme I krize nastaviti da radi još bolje i bez tih kriza i problema”.

 Dragan Čović, lider HDZ-a rekao je okupljenim novinarima da su ovaj sastanak iskoristili da jedni drugima u lice privatno kažu šta mislimo da je problem ili gdje je izvorište problema.

- Ja sam to vrlo otvoreno kazao i vrlo otvoreno sam dobio stavove druge ili treće strane. Mislim da je tostvar koju treba ostaviti za nas. Ali je ona, po meni, toliko ozbiljna bila da je trebalo svakako sjesti i pokušati napraviti jedan koncept rada onako kako mi radimo u Predsjedništvu BiH. Znači za mene je nezamislivo imati partnerstvo, bez obzira da li je to županijska razina vlasti ili neka druga gdje se partneri, koji i po zakonu moraju sjesti i dogovoriti prije oficijelnih zaključaka, sastanaka, određenih mjera, ne sastanu. Pa onda dođe dolazi do preglasavanja bez obzira koja je vlast u pitanju. Upravo sam to prezentirao na sastanku da se nijedna sjednica Predsjedništva ne može organizirati a da se prije toga dnevni red u potpunosti ne usuglasi jednako kao i zaključci – kazao je on.

Izlazak iz ovog svega je cijeni on “ili sadašnja pozicije nekog labavog partnerstva, ili ići na jedno džentlemensko ponašanje ili drugim riječima na dogovaranja ili usuglašavanja stavova na Vladi FBiH ili na Vijeću ministara”.

- Da se ne desi da me novinar upita imamo li parlamentarnu većinu a da ja kažem da se parlamentarna većina definira od sjednice do sjednice kako kome odgovora. Siguran sam da ćemo u narednih četiri do pet dana na tome raditi. Napraviti seriju sastanaka na svim razinama, da ovo prenesemo našim suradnicima. Da bi sve ovo imalo smisla, prevažno je organizirati sastanak po sektorima zdravstva, poljoprivrede, promet, braniteljske populacije. Najbolji način je ovako sjesti i ne igrati se gluhih telefon. Uvjeren sam da je naš put put strateškog partnerstva te riješavanju poslova sukladno dogovorima – poručio je Čović.

Novinari su zamolili predsjednike stranaka da prokomentiraju održavanje referenduma u RS. Čović je rekao da je jutros imao sastanke s određenim diplomatama na kojima je i to bila tema.

14719514077881

- Mislim da taj referendum neće biti zabranjen. Čak vjerujem da ga i nema smisla zabranjivati, jer to je forma gdje se neko treba demokratski izjasniti o nekoj temi iz ustavne nadležnosti za područje gdje se održi. Dakle vrlo jasno taj referendum ne smije na bilo koji način opstruirati stav Ustavnog suda BiH odnosno Ustava BiH. Jer nije slučajno izabran ni datum provođenja referenduma, tako je da sve to evidentno u funkciji lokalnih izbora. Nisu to prevažna pitanja da bi neko govorio o ratu u BiH. Ima ona naroda “ko vodi rat neka mu bude u kući”. Mi trebamo sve raditi da ovu državu vodimo ka EU. Ona se, po meni, nikada neće podijeliti šta god ko o tome mislio. Ja nisam za to da bilo ko od nas raspravlja o odlukama sudova bilo koje razine, a osobito državnog suda šta god mislio o tome – kazao je Čović

Izetbegović je rekao da će danas uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH kojim će biti pokrenut spor između države i entiteta.

- U ovoj državi svi trebaju poštovati Ustav, zakone, institucije, a ovo što se ovih dana radi u RS-u je protiv toga. Nadam se da ćemo doći u tu situaciju da poštujemo Ustav, zakone I institucije. Ja neću prestati da radim na tome bez obzira kakve će to reakcije izazvati. Mislim da je neodgovorno i nefer navoditi jedan narod na bazi emocija da glasa o nečemu o čemu ne može glasat. Odluka Ustavnog suda je konačna i obavezujuća. Jer vi sutradan možete narod pitati dali ste i zato da poštujete neki ugovor kojim ste zadužili entitet za par miliajrdi KM. Pa će nardo naravno reći da nije za to da pare vraćaju oni, njihova djeca i unuci. Ne možete narod pitati o takvim stvarima niti o odlukama Ustavnog suda - kazao je Izetbegović.

Naglasio da se ne treba niko ni na koga ljutiti u ovoj zemlji zato što neko radi na tome da se ispravljaju slučajevi diskriminacije, “u ovom slučaju neosporne diskriminacije kao što je dan RS”.

On je dodao da BiH svi u BiH moraju doći u poziciju u kojoj će se poštovatni konvencije, oba Ustava i druge propise. Pojašnjavajući novinarima šta znači njegov zahtjev za pokretanje spora, Izetbegović je rekao da se radi o zahtjevu za privremenom mjerom kojom će se ovaj referendum staviti na čekanju odnosno privremeno zabraniti.

Radončić je kazao da se u ovom slučaju radi o antidejtonskoj aktivnosti.

- Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati, tu nema nikakve dileme. Bojim se da nas je gospodin Milorad Dodik doveo u jednu situaciju političke avanture koja, između ostalog znači da mi za njega besplatno vodimo izbornu kampanju u srpskom biračkom tijelu u RS-u, jer je dobio tenziju koju je trebao uoči izbora. Što se nas tiče, mi očekujemo da ćemo legalnim sredstvima ovim putem o kojem je govorio predsjednik Izetbegović i političkim sredstvima izaći iz ove situacije na način da to uopće neće uticati na prespektivu, stabilnost, sigurnost BiH na njenom evropskom putu - kazao je Radončić.

10:55 Predsjednik SBB-a, Fahrudin Radončić stigao je prije nekoliko trenutaka u zgradu Predsjedništva, gdje će se održati sastanak lidera stranaka koje čine koaliciju u FBiH.

Također pred zgradu Predsjedništva stigao je predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara koji će prisustvovati sastanku .

08:35 Sastanak lidera koalicionih stranaka, Saveza za bolju budućnost BiH, Hrvatske demokratske zajednice BiH i Stranke demokratske akcije - Fahrudina Radončića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića bit će održan danas u Sarajevu, potvrdio je glasnogovornik Saveza za bolju budućnost Omer Čevra.

cavara

Marinko Čavara predsjednik FBiH

Na sastanku će biti riječi o svim otvorenim pitanjima među koalicionim partnerima.

- Jedna od nezaobilaznih tema će biti politička situacija u BiH - kazao je Čevra.