LIFESTYLE

Minibusevi bez vozača na ulicama Helsinkija

Nadopuna postojećim masovnim tranzitnim mrežama

(D. K.)

22.8.2016

Finska na javnim saobraćajnicama već neko vrijeme testira autobuse-robote kompanije "EasyMile", a sada će u testove uključiti i putnike koji će se njima moći voziti ulicama Helsinkija.

Finska je jedna od prvih država koja omogućuje ovakva testiranja minibuseva na gradskim saobraćajnicama, zahvaljujući zakonima koji dopuštaju učešće autonomnih vozila u javnom saobraćaju.

easymile-1

Dubai je u aprilu ove godine potpisao ugovor o testiranju "EasyMile" vozila, a jedan japanski trgovački centar ih je ovog mjeseca već počeo koristiti za prijevoz kupaca. No, eksperiment u Finskoj je zasad najozbiljniji, jer uključuje korištenje autonomnih autobusa u složenim uslovima javnog saobraćaja najvećeg finskog grada.

Valja naglasiti da ovi autobusi u sadašnjoj fazi još nisu namijenjeni za dugačke ture, pa je recimo EZ10 model napravljen za kratke dionice poput prijevoza putnika između stanice podzemne željeznice i autobuske stanice, pri maksimalnoj brzini od nekih 10 km/h. Ako testovi budu u redu, ova vozila neće zamijeniti postojeće masovne tranzitne mreže, već će ih samo nadopuniti.