BIH

RADONČIĆ Referendum u RS je teška antidejtonska aktivnost i nepotrebna politička avantura (FOTO/VIDEO)

Završen sastanak lidera SBB-a i SDA

A. Du.

23.8.2016

17:42 Završen je sastanak delegacija SDA i SBB, predsjednici ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić dali su izjave za novinare.

Lider SBB-a rekao je da su delegacije na sastanku koji je trajao dva i po sata raspravili najvažnija pitanja u BiH. 

- Od toga da smo se složili da je referendum u RS teška antidejtonska aktivnost i vrlo velika i nepotrebna politička avantura do razgovara o onome što najviše građane zanima, a to je razvoj infrastrukture, zapošljavanja, smanjenja broja nezaposlenih, te o tome da naše vlade na svim nivoima rade što uspješnije – kazao je Radončić.

Na upit novinara da li su usaglašeni svi stavovi u vezi sa sutrašnjim sastankom koji će biti održan sa liderom HDZ-a Draganom Čovićem, Radončić je odgovorio:

- Da budem vrlo iskren, danas su SDA i SBB razgovarali o međusobnim odnosima, bržoj implementaciji vlasti, a nismo imali taj pristup da se zajednički pripremamo za razgovor s gospodinom Čovićem. Mislim da je to najprigodniji način da sutra iznesemo sve što imamo, bez prethodnih razgovora dvojice bez trećeg.

Novinari su upitali Izetbegovića kako komentira činjenicu da sutra neće biti održana sjednica Upravnog odbora PIC-a, te šta će biti dalji potezi budući da iz NSRS-a nema odgovora nan jegovo pismo koje je upitao u vezi s referendumom u RS

- Ja ću dalje da idem sa zahtjevom Ustavnom sudu. Tom zahtjevu će se, mislim, pridružiti još dobar dio onih koji su ovlašteni da apeliraju prema Ustavnom sudu. A u vezi s odgađanjem sjednice PIC-a. Ne znam koji su razlozi. Moguće je da su razlozi i ti što mnogo onih koj bi trebali sutra prisustvovati su još uvijek na odmorima, a nisu u BiH – rekao je Izetbegović.

On je rekao da razlozi mogu biti i dublji, ali da on ne želi o tome nagađati.

- Kao što reče gospodin Radončić mi smo danas prošli kroz set pitanja o međusobnim odnosima odnosno kako da ubrzamo neke pozitivne procese, reforme, donošenje zakona. Jako smo se posvetili izgradnji infrastrukture. Uradili smo set od 111 projekata bitnih za FBiH, a sada idemo u dubinu: kako ubrzati realizaciju tih projekata. Kako da vidimo da se diljem BiH sljedeće godine gradi – rekao je predsjednik SDA.

Upitan da pojasni o kojim se projektima radi, Izetbegović je izdvojio one koji se tiču izgradnje autoputa.

- To je sljedećih preko 100 kilometara odnosno preko tri milijardi KM. Kako zatvoriti finansijsku konstrukciju. Kako ubrzati izradu projekata i ukloniti sve prepreke koje stoje na putu. Također, razgovarali smo o izgradnji brzih cesta, što je, po meni, bitnije – kazao je Izetbegović.

Naveo je primjer dionice Lašva – Travnik.

- Ta cesta je trostruko frekventnija od autoputa i trostruko jeftinija. Prema tome ona je devetostruko za nas bitnija u ovom času. Moramo iznaći sredstva da te komade ceste gdje imamo čepove što prije sklanjamo. Mislim da je to trebalo i ranije uraditi. Imaju objektivni razlozi zašto to nije urađeno, a imaju i subjektivni. Evo danas smo sjeli da otklonimo te probleme da se zaista krene u masovnu izgradnju. Tu su i termoblokovi u Tuzli i u Banovićima, elektrane i tako dalje – rekao je Izetbegović.

Dodao je da postoji pokazan interes građevinskih firmi koje mogu povući sredstva Exim banke, navodeći da se radi o kineskim sredstvima.

- Mi ćemo kroz tendere, kroz pozive prema potencijalnim investitorima tražiti ono što je za nas najjeftinije i najbrže – istakao je on.

Na upit šta će biti sa povećanjem akciza radi gradnje autoputeva, Izetbegović je rekao “upravo smo danas gledali gdje su razlozi, gdje je zapelo”.

15:00 Sastanak lidera SBB-a Fahrudina Radončića, te SDA Bakira Izetbegovića, kao i stranačkih delegacija ove dvije vodeće stranke u Federaciji BiH, trenutno se održava u “Avazovom” tornju. Riječ je o razgovoru koalicionih partnera o širokom spektru političkih tema.

U delegaciji SDA su na sastanak u pratnji predsjednika Izetbegovića došli i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, federalni premijer Fadil Novalić, državni poslanik Šefik Džaferović, te generalni sekretar SDA Amir Zukić.