BIH

Danas dogovor između Vlade FBiH i penzionera

Nakon najavljenih protesta za 22. septembar

A. N. - E. S.

22.8.2016

Premijer FBiH Fadil Novalić i čelnici federalnih ministarstava za rad i socijalna pitanja te finansija i trezora danas će se sastati s predstavnicima penzionera.

Autori: A. NUHANOVIĆ - E. SKENDEROVIĆ 

Sastanak, na kojem će biti razmatrano šest zahtjeva penzionera, inicirao je premijer Novalić kako bi prije septembra, kada je planirano donošenje novog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH, sve prepreke i nedoumice bile otklonjene. 

Dobra volja

Vesko Drljača, ministar za rad i socijalnu politiku FBiH, s optimizmom gleda na današnji sastanak. 

- Mislim da ćemo naći realan, zadovoljavajući kompromis između penzionera i Vlade FBiH. Samo jedna tačka bit će diskutabilna, a to je povećanje penzija za pet posto. Tu ćemo, eventualno, imati malih diskusija, a ovo ostalo vjerujem da će proteći u dobroj volji, jer su zajednički stavovi relativno blizu – kazao je Drljača. 

vesko-drljaca-8-ff

Drljača: Možemo naći kompromis

Drljača je uvjeren da ostale zahtjeve penzionera nije nemoguće ispuniti, ističući da o njima postoji visok stepen saglasnosti svih strana. 

- Prva tačka je isplata penzija do 5. u mjesecu. To nije sporno. Zahtjev penzionera za rastom penzija prema rastu troškova života i plaća nije sporan jer je način usklađivanja penzija definiran nacrtom novog zakona, tako da ni tu nećemo imati nekih odstupanja. Kada je u pitanju realno obezbjeđivanje isplate posmrtnine porodicama umrlih penzionera, to je jedna vrlo korektna opcija koju smo već usaglasili s penzionerima. Možemo odobriti i novac za liječenje bolesnih i najugroženijih penzionera, ali ako vidimo da postoje raspoloživa sredstva. Što se tiče oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa na sredstva koja su prikupljena, mislim da je Ministarstvo finansija FBiH voljno načinilo iskorak na tom polju. Smatramo da zahtjeve možemo realizirati na obostrano zadovoljstvo, tako da ne postoje realni razlozi za izlazak penzionera na ulicu -  stav je Drljače. 

Očekivanja i predstavnika penzionera pred današnji sastanak su velika. Oni vjeruju da će dogovor, na zadovoljstvo svih, biti postignut. No, ukoliko do dogovora ipak ne dođe, penzioneri najavljuju da će na proteste izaći 22. septembra, rekao je Omer Omerefendić, član Upravnog odbora PIO/MIO. 
 
Jasan znak 

Stava je i da je zakon nužno donijeti što prije, jer on jedino dugoročno može stabilizirati Fond PIO, koji se nalazi u dubiozi. 

omer-omerefendic

Omerefendić: Očekujemo dogovor

- Mislim da ćemo na sastanku bez puno problema doći do dogovora radi osiguranja stabilnosti penzijskog sistema. Dobro je što je sastanak iniciran od premijera i nadležnih iz ministarstava, to nam daje jasne znakove da nadležni imaju sluha za naše probleme. Ako se uspijemo dogovoriti, a prema svemu sudeći hoćemo, odmah u srijedu, 24. avgusta, održat ćemo sastanak u Savezu penzionera, na kojem ćemo razgovarati o odgađanju protesta - kazao je Omerefendić. 

Zahtjevi penzionera 

  • Penzije isplaćivati do 5. u mjesecu
  • Da ne bude smanjenja 
  • Penzionere osloboditi plaćanja poreza 
  • Porodicama umrlog penzionera isplatiti jednu prosječnu penziju
  • Penzije svake godine usklađivati s rastom plaća i troškova života
  • Traže garanciju od Vlade da će onima koji su penzionisani do 31. jula 1998. godine, kada je donesen sadašnji zakon, a kojima su umanjenje penzije za 32 posto, penzije povećati za 10 posto