ZDRAVLJE U KUĆI

AMERIČKI NAUČNICI TVRDE Ovo bi mogao biti lijek protiv raka

Genetsko cjepivo

Avaz.ba

21.8.2016

Novo genetsko cjepivo, za koje naučnici kažu da bi moglo biti dizajnirano i razvijeno u narednoj sedmici, može biti prilagođeno za zaštitu od čijelog niza bolesti, uključujući virus Zika i, moguće, čak i rak. 

Komarci su jedan od češćih prenosnika bolesnika, od Zike do malarije. Virus Zika izaziva urođene mane kod beba, a proširio se preko oba američka kontinenta, od Brazila, preko Portorika do Sjedinjenih Država, piše VOA.

Veliki su napori uloženi u razvoj cjepiva protiv Zike, a neka od njih sada ulaze u fazu kliničkih pokusa.

Omar Kahn, hemijski inžinjer na Massachusettskom Institutu za Tehnologiju, nada se da će njegovo RNK cjepivo uskoro uslijediti. "Na Ziku ili, recimo, nedavno izbijanje Ebole, možemo odgovoriti vrlo brzo, unutar 7 dana. Kad postoji akutna potreba i treba nešto sigurno, onda to možemo napraviti."

Cjepivo koristi messenger RNK da stimulira imuni sistem. Naučnici mogu programirati taj genetski materijal od virusa ili bakterije da bi se borili protiv bilo kojeg organizma koji izaziva bolest, te ga vezati uz nano-čestice.

Ideja za nešto takvo postoji već dugo vremena, ali, izazov je bio unijeti cjepivo u stanice. Naučnici MIT-ja su sada dizajnirali cjepivo da bude tako malo kao što je virus na koji cilja.

Oni vjeruju da mogu napraviti RNK cjepivo protiv čitavog niza drugih bolesti.

DANIEL ANDERSON, MIT: "Definitivno nas zanima mogu li takva cjepiva biti korištena u liječenju ljudi s rakom, ili čak osoba koje su pod rizikom za specifični rak. Možda im se može dati cjepivo da ne bi dobili rak kasnije u životu."

Za sada RNK cjepivo je testirano samo na miševima.

Naučnici su osnovali kompaniju za promoviranje tog prilagodljivog RNK cjepiva kada bude dostupno za ljude.