BIZNIS

Italijanka Claudia Varesi kupila tekstilnu fabriku "Javor" u Nevesinju

U planu otvaranje još šezdeset radnih mjesta

P.M.

21.8.2016

Claudia Varesi iz Italije kupila je tekstilnu fabriku "Javor" u Nevesinju,  u kojoj je prije oko godinu dana, u stečajnoj fazi organizovala proizvodnju sa osamdesetak radnica, a mjesečno proizvode oko  10.000 muških košulja.

Kako je najavljeno u ovoj fabrici bi posao trebalo da nađe još oko šezdesetak radnika, koji će za inostrano tržište šiti muške košulje.

Preduzeće je prodato za 300.000 KM, a da bi se stvorili svi neophodni uslovi za rad i povećala produktivnost Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske obezbijediće sredstva za obuku novih radnika, opština Nevesinje daće prostor, a nova vlasnica će obezbijediti opremu i materijal.

Zajedno sa novom vlasnicom, pogone nevesinjskog "Javora" danas je obišao i ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, koj je rekao da je cilj bio da po okončanju stečajnog postupka Claudia Varesi u cjelini preuzme fabriku, što se i desilo.

"Zadovoljni smo što je jedan tako ozbiljan kupac odlučio da ulaže u vrlo važan privredni kolektiv. Ovo  je dobra poruka i za druge partnere iz Evrope da mogu investirati u ove krajeve i da imaju sigurnost. Varesijeva je već odavno dokazala svoje sposobnosti u tekstilnoj industriji i uspješno posluje već neko vrijeme i u Nevesinju", istakao je Đokić.

Prema riječima Claudije Varesi nakon 14 mjeseci saradnje s "Javorom" odlučila da kupi ovu fabriku, jer je uvjerena da će realizacija ovog projekta u potpunosti biti zadovoljavajuća za sve strane.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović izrazio je zadovoljstvo što je jedan ozbiljan kupac došao sa dobrim namjerama u Nevesinje da pokrene i proširi tekstilnu proizvodnju u jednoj nerazvijenoj opštini kojoj mnogo znači svako novo radno mjesto, te istakao da će opština Nevesinje pomoći u razvoju ovog projekta.