BIH

IZVJEŠTAJ EUROPOL-a ISIL djeluje na Balkanu kroz terorističke kampove?!

Vilić tvrdi da bi policija u BiH znala za tako nešt

E. H./E. T.

21.8.2016

Prema izvještaju EUROPOL-a pod nazivom “Promjene u modus operandi terorističkih napada Islamske države”, na Balkanu, a samim tim i u BiH, u svrhu treniranja i regrutiranja terorista koriste se i sportska društva, sekcije ili klubovi. 

Trening kampovi

 - Osim objekata za obuku terorista u Siriji, postoje, ali u manjem obimu, trening kampovi u EU i na Balkanu. Treninzi za preživljavanja omogućavaju ISIL-u testiranje potencijalnih regruta. Sportske aktivnosti se koriste za treniranje za borbu i izdržljivost. Ti trening kampovi su sve veći fenomen u djelovanju ISIL-a, a djeluju analogno kao i drugi kampovi koji postoje već desetljećima. To je relativno novi koncept za muslimane, koji se prvi put pojavljuje tek prije nekoliko godina - navodi se u izvještaju EUROPOL-a. 

Međutim, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić o ovoj temi za „Avaz” je kazao da u BiH nema takvih kampova.

mirsad-vilic-1

Vilić: Policija bi znala da tako nešto postoji

- Da u BiH postoji bilo kakvo mjesto gdje bi se moglo pretpostaviti da neko nešto radi, trenira, gađa, vrši neku taktičku ili neku drugu vrstu obuke, sigurno bi lokalna policija ili bilo koja druga policijska agencija znala za to, a samim tim i Direkcija – kazao je Vilić. 

Isti odgovor

Dodao je da bi prema tom mjestu bile upućene policijske patrole koje bi provjerile šta se dešava na terenu. 

 - Odgovorno tvrdim da u BiH nema kampova za obuku terorista. Budite sigurni da pitate bilo koju od policijskih agencija u BiH da ćete dobiti isti odgovor, a to je da u BiH nema kampova za obuku ni domaćih ni stranih boraca, a da ima, policijske agencije bi znale i prema tim osobama bi postupale na adekvatan način – naglasio je Vilić.

Zdečovski: BiH mora protjerati radikalne imame

zdecovski1

Zdečovski: Govorio o regionu

Tomaš Zdečovski (Zdechovsky), zastupnik Češke u Evropskom parlamentu, nakon objavljenog izvještaja EUROPOL-a o radikalnim terorističkim grupama i pojedincima na Balkanu, kazao je kako EU treba prisiliti BiH, Makedoniju i Albaniju, koje su u februaru aplicirale za članstvo u evropsku porodicu, da se aktivnije uključe u borbu protiv radikalnog islama. 

- Glavni problem je u BiH, gdje postoje radikalni imami koji se skrivaju iza plašta projekata humanitarnog rada. BiH mora protjerati te ljude koji koriste siromaštvo ove zemlje - kazao je Zdečovski.