SARAJEVO

Hoće li biti riješen problem poplava u sarajevskom polju

U toku uređenje korita rijeke Bosne i njenih pritoka

M. HALILOVIĆ

20.8.2016

U toku je realizacija projekta uređenja korita rijeke Bosne i njenih pritoka u sarajevskom polju, koji provodi Agencija za vodno područje rijeke Save. Cilj je da se riješe dugogodišnji problemi mještana naselja Osjek, Doglodi, Dobroševići, Bojnik... s poplavama. U ovim naseljima, naime, skoro svake godine poplave kuće jer se rijeke Željeznica, Zujevina, Dobrinja, Miljacka i Bosna izliju iz svojih korita. 

Mnogo novca

Rukovodilac Sektora za realizaciju ovog projekta u Agenciji Mirza Bezdrob rekao je za "Avaz" da je urađena prva dionica, od ušća Miljacke do ušća Željeznice u ukupnoj dužini od četiri kilometra. 

- Za realizaciju ovakvih projekata potrebno je mnogo novca. Zbog velikih poplava i šteta koje se stalno događaju i nakon manjih padavina, Delegacija Evropske unije u BiH prihvatila je projekt Agencije te su nam osigurali 3.400.000 eura za uređenje korita - kazao je Bezdrob.

Prema njegovim riječima, radovi, podijeljeni na sedam dionica, počeli su prošle godine u julu, a već je urađeno 90 posto posla, dok na jednoj dionici radovi trebaju tek krenuti.

- Za naredni period je planiran nastavak uređenja rijeke Bosne nizvodno od ušća Miljacke. Agencija zajedno s Civilnom zaštitom Novi Grad će izdvojiti novac za čišćenje područja privredne zone Rajlovac i naselja Butila, Dobroševići, Rajlovac i Reljevo - dodaje Bezdrob.

Mirniji san

Bezdrob dodaje da će kompletni radovi biti završeni do kraja građevinske sezone ove godine. Mještani naselja u sarajevskom polju će nakon uređenja konačno imati mirniji san i neće strahovati da će im poplaviti kuće.

U CZ spremni pomoći

Mustafa Kovač, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite KS, kazao nam je da su uvijek spremni pomoći kada su u pitanju poplave i da stoje na raspolaganju 24 sata. 

- Bit ćemo uključeni u ovaj projekt ukoliko bude potrebno. Tu smo što se tiče finansiranja i sufinansiranja. Moramo zajedno raditi na ovim stvarima te pomagati jedni drugima kada su ovakve situacije u pitanju - ističe Kovač.