BIH

ISTRAŽUJEMO Ko priprema pljačku 'Sarajevo-osiguranja'?

Zašto renomiranu kompaniju prodaju u bescjenje

A. DUČIĆ

20.8.2016

Dva neuspjela pokušaja prodaje 2.108.469 dionica "Sarajevo-osiguranja" putem berze, odnosno 45,49 posto državnog kapitala ove osiguravajuće kuće, te rapidno snižavanje cijene na minimalnih 10,39 KM po dionici govore o tome da je posrijedi prodaja jedne od vodećih kompanija u FBiH u bescjenje, kazali su sagovornici "Avaza".

Pad od 20 posto

Neuspjele prodaje državnog kapitala "Sarajevo-osiguranja" desile su 23. juna i 1. jula ove godine. Na prvoj je cijena jedne dionice iznosila 12,99 KM, a samo sedam dana kasnije ona je snižena za više od 20 posto.

Nakon toga iz Vlade su najavili davanje neobavezujućih ponuda te su dobivene dvije ponude. Budući da su ispod ponuđene cijene dionice, mediji su objavili da Vlada razmišlja o novom sniženju cijena dionica za kompaniju koja, osim dobre pozicije na tržištu, ima i udio u nekim firmama, pa i u "Bosna reosiguranju".

Halil Čengić iz Udruženja dioničara "Dividenda", koji je dobar poznavalac berzanskih prilika, kaže za "Avaz" kako se, prema svemu sudeći, priprema teren da neko preuzme "Sarajevo-osiguranje" za male pare.

- Indikativno je da se u roku od sedam dana tako drastično snizila cijena dionice. Nije aukcija puka prodaja, trebalo se dobro i transparentno pripremiti. Bojim se da su neki ljudi u dogovoru s budućim kupcem koji će ovo vjerovatno dobiti za male pare - kaže Čengić.

halil-cengic-mali-dionicar

Čengić: Ključnu ulogu igraju fondovi

On cijeni da glavnu smetnju predstavljaju fondovi koji su po strukturi kapitala u "Sarajevo-osiguranju" zastupljeni s više od 35 posto. Najviše od tog kapitala otpada na ZIF "BIG-investiciona grupa" te ZIF "PROF-Plus".

- Niko ne može garantirati budućem kupcu da će, bez obzira na to što on kupi 45 posto državnog kapitala, u normalnim uslovima ikada izaći na 66 posto. To mogu samo oni koji kontroliraju navedene fondove, a to je, naprimjer, „Triglav osiguranje“, koje se u ovoj priči spominje - kaže Čengić.

Niska cijena

Reakcija na sve ove informacije stigla je i iz Sindikata "Sarajevo-osiguranja". Sumnjaju da bi kompaniju mogla preuzeti neka od konkurentnih osiguravajućih kuća, koja će nakon toga ugasiti "Sarajevo-osiguranje". Posebno su zabrinuti niskom cijenom od 21 milion KM, koliko bi se dobilo prodajom kompanije po dionici od 10,39 KM.

- Kompanija je samo prošle godine imala prihode od premija u iznosu od 60 miliona KM. Bilo kakav potres u vezi sa "Sarajevo-osiguranjem" znatno bi se osjetio na cijelom tržištu osiguranja - kažu zabrinuti radnici.

Zašto nije otkupljen kontrolni paket

- Zajedno s još nekim kolegama, malim dioničarima, bivšem premijeru FBiH Nerminu Nikšiću predlagali smo da Vlada dokupi pet do šest posto "Sarajevo-osiguranja" kako bi bila većinski paket. Nikšić je to odbio i zato danas imamo ove probleme. Da je ovaj prijedlog prihvatio, Vlada bi danas s obrazom i znatno lakše mogla prodati većinski paket - kazao nam je Čengić.