BIH

Sva evropska pitanja idu kroz četiri državna tijela

Kako će funkcionirati mehanizam koordinacije za EU

E. HALIMIĆ

20.8.2016

Na sastanku održanom 17. avgusta, entitetski premijeri i predsjedavajući Vijeća ministara BiH usaglasili su mehanizam koordinacije na putu naše države prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, koji bi na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH trebao biti i usvojen.  

Prema postignutom sporazumu, mehanizam koordinacije podrazumijeva da se proces evropskih integracija zasniva isključivo na načelima poštivanja postojeće unutrašnje pravne i političke strukture BiH te zaštite nadležnosti svih nivoa vlasti. "Avaz" je dobio tekst odluke koja će se naći na sjednici Vijeća ministara BiH već u ponedjeljak.

tijela-mehanizma

Faksimil dokumenta koji će u ponedjeljak biti pred državnim ministrima

Nova tijela

Uspostavljaju se zajednička državna tijela, a to su Kolegij za evropske integracije, ministarske konferencije, Komisija za evropske integracije i radne grupe za evropske integracije. Konsenzus je jedini način odlučivanja u svim ovim tijelima. 

Kako bi bila osigurana efikasnost mehanizma koordinacije, sve institucije na svim nivoima vlasti u BiH obavezne su osigurati učešće svojih predstavnika na sjednicama svih tijela koja se uspostavljaju. Do sada sporno pitanje kvoruma na sjednicama riješeno je na način da kvorum obavezno čine ovlašteni predstavnici Vijeća ministara BiH, predstavnik Vlade RS, predstavnik Vlade FBiH, predstavnici svih deset kantonalnih vlada te predstavnik Vlade Distrikta Brčko, a ako neko ne može prisustvovati, dužan je osigurati ovlaštenog zamjenika.  

Kao sigurnosni mehanizam predviđeno je da sve odluke usvojene u različitim tijelima mogu biti preispitane pred višim tijelom u sistemu koordinacije u roku od deset dana od njihovog donošenja. A kako u procesu evropskih integracija BiH ne bi dolazilo do zastoja, predviđena je odredba koja podrazumijeva da, u slučajevima kada neko od tijela ne usaglasi poziciju povodom određenog pitanja, ono automatski bude upućeno višem nivou u sistemu koordinacije zaključno s Kolegijem za evropske integracije, koje je ujedno i najviše bh. tijelo za evropske integracije.

preispitivanje-odluka-mehanizam

Preispitivanje odluka

Najviše tijelo

Članovi Kolegija za evropske integracije su predsjedavajući Vijeća ministara BiH i njegovi zamjenici, predsjednik i dva člana Vlade FBiH, predsjednik i dva člana Vlade RS, gradonačelnik Distrikta Brčko, predsjednici vlada kantona. Funkciju predsjedavajućeg Kolegija obavlja predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a funkciju njegovih zamjenika entitetski premijeri.  

U mehanizmu koordinacije također je dogovoreno da Direkcija za evropske integracije BiH djeluje kao stručno i tehničko te operativno tijelo koje ostvaruje komunikaciju s Evropskom komisijom i Delegacijom EU u BiH.

nacin-odlucivanja-mehanizam

Način odlučivanja u koordinacionim tijelima

Važne tačke

  • Ministarske konferencije sastoje se od resorno nadležnih ministara iz Vijeća ministara BiH, vlada entiteta, vlada kantona i predstavnika Vlade Distrikta Brčko, u skladu s njihovim ustavnim nadležnostima odlučuju o materiji koja se razmatra. 
  • Komisija za evropske integracije zadužena je za opću, tehničku, operativnu i metodološku koordinaciju radi osiguranja što višeg stepena sveobuhvatnosti u radu nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti u BiH u oblasti evropskih integracija.
  • Radne grupe za evropske integracije predstavljaju operativna tijela u sistemu koordinacije koja djeluju u skladu sa smjernicama koje definira Komisija za evropske integracije.