BIH

OTKRIVAMO Šta je pozadina novog skandala s "Volkswagenom"

Posrnuli div traži krivce za gubitak

T. L.

20.8.2016

Njemački automobilski div "Volkswagen" upao je u nove probleme, nakon što je prije nekoliko mjeseci izgubio milijarde eura zbog skandala s ispušnim plinovima, piše njemačka štampa. Nesreća nikada ne dolazi sama, navodi „Deutsche Welle“ pišući o problemima u koje je upala velika kompanija zbog spora s dobavljačima.

Iako su iz sjedišta firme u Volfsburgu u prvi mah za svoje probleme pokušali optužiti dobavljače firme "CarTrim" i "ES Automobilguss", koji se u medijima povezuju s „Preventom BiH“, nova saznanja u njemačkim medijima otkrivaju drugu stranu cijele priče.

Interni problem

Istovremeno, njemački Focus Online prenosi stavove kompanija "CarTrim" i "ES Automobilguss", koje odbacuju bilo kakve optužbe.

- Mi nismo odgovorni za krizu u VW-u niti najavu uvođenja skraćenog radnog vremena. Ovo je interni problem „Volkswagena“ i na ovaj način VW prebacuje svoje probleme na dobavljače - rekao je Aleksander Gerstung (Alexander), izvršni potpredsjednik „ES Automobilgussa“, prenosi Focus.

Ranije su iz uzdrmanog njemačkog diva šokirali javnost najavama da će uvesti skraćeno radno vrijeme, ali su za to krivili dobavljače, a ne svoje probleme nakon skandala.

- Kako bi riješio problem sa skandalom, VW mora uštedjeti milijarde eura - objavio je jučer DW.

Mediji pišu da se otvorio i sudski spor između dobavljača i VW-a, ali stručnjaci ističu da VW nerijetko koristi svoju dominantnu poziciju na tržištu u odnosu na dobavljače. Kako prenosi Focus, zapravo VW duguje ovim kompanijama znatan iznos, zbog čega je prekinuta isporuka dijelova.

Veliki dugovi

- Sadašnja situacija rezultat je neosnovanog raskida ugovora koji se odnose na serijske isporuke prema VW-u. Kao rezultat, nastala potraživanja od obje kompanije u visini su dvocifrenog milionskog iznosa. S obzirom na to da je VW na posljednjim pregovorima odbio izmiriti ove obaveze, „CarTrim“ i „ES Guss“ bili su primorani da zaustave isporuke. Mi nismo ni na koji način zainteresirani za daljnje eskalacije, ali način na koji se VW odnosi prema dobavljačima može svakog dobavljača odvesti u propast - zaključio je Gerstung.

"Prevent BiH": Izoliran slučaj, nismo pogođeni

"Prevent grupacija" u BiH ističe da se radi izoliranom slučaju te da programi ove velike bh. kompanije proizvode neometano.

- Ovdje se radi o izolovanom slučaju vezanom za isporuku jednog dijela komponenti koji se koriste u interijerima i motorima vozila. Programi "Prevent grupacije" u Bosni i Hercegovini nisu pogođeni i proces proizvodnje odvija se neometano – ističu iz "Preventa".