BIH

SASTANAK U SREBRENICI Roditelji bošnjačke djece najavili tužbe protiv direktora škola

Problem izučavanja bosanskog jezika

Fena

19.8.2016

U Kulturnom centru u Srebrenici prije sat vremena održan je sastanak predstavnika roditelja bošnjačke djece koja pohađaju osnovnu školu zbog problema izučavanja bosanskog jezika. Roditelji su usaglasili jedinstven stav oko izbora i ovlaštenja pravnog tima koji će ih zastupati. Pravni tim će činiti advokati Nedim Ademović i Duško Tomić.

- Tim će zastupati sve roditelje i djecu s područja Republike Srpske. Ovlastit ćemo pravni tim i krećemo u pravnu borbu za odbranu prije svega ustava ove zemlje, ravnopravnosti i temeljnih prava naše djece. Tužba će biti pokrenuta protiv svih onih koji su na bilo koji način doprinjeli da se ne poštuje Ustav zemlje i da se oduzima našoj djeci pravo na izučavanje jezika - rekao je Nedim Čivić koordinator ispred roditelja s područja Republike Srpske koji je dodao da roditelji nisu još uvijek donijeli odluku da li će djeca od septembra krenuti u školske klupe.

Alija Tabaković, predstavnik Savjeta roditelja iz Srebrenice je pozvao roditelje da ne ispisuju svoju djecu iz škola.

- Mi u Srebrenici među djecom nemamo probleme i razlike i zbog toga pozivamo vlasti Republike Srpske da prestanu da vrše diskriminaciju. Za ovih narednih 15 dana ih pozivamo da promijene mišljenje i izvrše presudu Ustavnog suda BiH. Bošnjaci imaju pravo da svoj jezik zovu kako hoće. U određenim mjestima roditelji ispisuju svoju djecu iz škola iz Republike Srpske. Pozivamo roditelje da ne ispisuju djecu iz škola, da budu sa nama i da budu dio borbe jer je to način da pobijedimo one koji vrše diskriminaciju nad našom djecom - rekao je za Fenu Tabaković.