BIH

Legendarni Bukal igra svoju najtežu utakmicu

Životna bitka čovjeka koji je svojim djelima zadužio Sarajevo

Autor:E. SKENDEROVIĆ

19.8.2016

Nakon što je prošle godine doživio moždani udar, životna bitka Josipa Bukala, strašnog bombardera, čuvenog nogometaša i legende Željezničara, još traje. Vrsni sportista razornog udarca od tog dana ostao je nepokretan. Danas, on je smješten u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu na Odjelu neurologije. 

Nije zaboravljen

Muhamed Bikić, dugogodišnji sportski novinar, nedavno je na Facebooku pokrenuo humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za čovjeka koji je, kako kažu oni koji ga poznaju, zadužio grad Sarajevo.

Za fizioterapeutski tretman dnevno je potrebno 20 KM, a za gaze, sprejove, lijekove dnevno je potrebno više nego što iznosi Bukalova penzija. Prvu penziju od 350 KM dobio je u maju ove godine. No, čak i u ovim teškim vremenima, govori Bikić, Josipovi supruga Vesna te sinovi Andrej i Stefan žele zadržati ponos i dostojanstvo. Vjeruju da će Jozo dobiti i ovu utakmicu. 

- Trenutno stanje je stabilno, ali teško. Pokrenuo sam akciju zato što on to zaslužuje. Jozo  je sada u stanju koje se ne mijenja, i moguće je da će ga ljekari u narednim danima otpustiti iz bolnice. Uspjeli smo razbuditi igrače Željezničara, ali i mnoge ljude dobre volje, da daju doprinos. U porodici kažu da se dobro nose sa svim tim, ali svaka pomoć je dobrodošla. Jozo Bukal nije zaboravljen – poručio je Bikić.

bikic100

Bikić: Pokrenuo akciju na Facebooku

On je od Josipovog sina saznao da je postojala ideja Slobodana Janjuša da se organizira humanitarna utakmica na stadionu Grbavica, a sav prihod išao bi za Josipovo liječenje. 

- Naravno, bile bi pozvane sve legende bivše Jugoslavije u fudbalu. Taj upit proslijeđen je klubu i oni još dogovaraju termin. Josipu su trenutno najpotrebnije posebne gaze koje se mogu nabaviti u svim apotekama u Sarajevu - kazao je Bikić.

Prihvatiti poziv

Slobodan Janjuš, nekadašnji igrač Željezničara, s adresom u Americi, ističe da je Bukal veliki igrač koji se teško zaboravlja.

- Josip Bukal zadužio je grad Sarajevo i državu BiH, jer je cijeli rat proveo u Sarajevu, gdje je pod granatama i snajperskim mecima vodio treninge s djecom koja vole fudbal. Zar je teško organizirati utakmicu čiji bi prihod išao porodici Bukal, da se osiguraju finansije za daljnje liječenje legende koja je to zaslužila? Garantiram da bi svi igrači iz Tuzle, Mostara, Sarajeva, Beograda, Zagreba i cijele bivše Jugoslavije odmah prihvatili poziv da odigraju utakmicu za Josipa – kazao je Janjuš.

janjus

Janjuš: Pod granatama trenirao djecu

Hadžiabdić: To je tragedija 

Josipov suigrač Enver Hadžiabdić kaže da je jako nesretan što je ovako teška sudbina zadesila velikog igrača i čovjeka.

- Tragedija, tuga i žalost. Svi smo nesretni zbog činjenice da je takvog momčinu zadesilo ovakvo stanje, ali život je nemilosrdan. Igrali smo zajedno devet godina, igrali smo i jedan protiv drugoga tri godine u Belgiji, a družili smo se i privatno. Nosim vrlo lijepe uspomene iz tog perioda – kazao je Hadžiabdić.