VIJESTI

SKANDALOZNO Ko šalje pacijente na liječenje van BiH?

Po kojim kriterijima radi Komisija ZZORFBiH

A. NUHANOVIĆ

19.8.2016

Na ulicama svih bh. gradova posljednjih nekoliko godina mogu se vidjeti kutije uz koje stoji apel za pomoć, a u koje humani građani ubacuju novac za liječenje bolesne djece, mladih ljudi... Nažalost, tako se u BiH svakodnevno vode bitke za teško oboljele, čiji broj iz dana u dan raste. 

Ostvarivanje prava

Pravo na liječenje u inozemstvu, koje košta nekoliko stotina hiljada maraka, ostvare pojedini pacijenti, i to jedino ako Komisija za upućivanje na liječenje u inozemstvo pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) FBiH odredi da baš taj bolesnik bude na spisku. No, nepoznato je koji su kriteriji po kojima članovi Komisije biraju koga će uputiti u inozemstvo. 

Problem predstavlja i to što njeni članovi, sudeći prema podacima do kojih je došao "Avaz", za to ne ispunjavaju uvjete, jer u Komisiji nema stručnjaka kardiovaskularne hirurgije pa se pacijenti koji mogu biti liječeni i na bh. klinikama često nepotrebno šalju vani. 

Direktorici Novki Agić, koja se već četvrti mandat nalazi na čelu Zavoda, iako je stekla uvjete za penziju, u nekoliko navrata sugerirano je da jedan od članova Komisije treba biti specijalista kardiovaskularne hirurgije. No, ona nikada nije odgovorila na ovaj zahtjev.

Uprkos tome, ljudima koji nisu iz te struke data je prednost da odlučuju o izmještanju. Tako se na liječenje van BiH upućuju djeca s urođenim srčanim manama, iako više od 90 posto takvih operacija može biti urađeno na Klinici za kardiologiju i kardiohirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). 

Na svoju ruku članovi Komisije su u prošloj godini na operaciju i kontrole u inozemstvo uputili 33 djece s urođenim srčanim manama. Za njihovo liječenje, koje bi u KCUS-u koštalo dosta manje, izdvojeno je od 30.000 do 100.000 KM. 

- U prvoj polovini ove godine radi operacija urođenih srčanih mana i obavljanja kontrolnih pregleda u inostrane zdravstvene ustanove upućeno je 12 djece - potvrdili su nam iz ZZOR-a. 

Osim ovih mališana, Zavod je u ovoj godini pokrio liječenje i 11 djece s oboljenjima iz oblasti dječije onkologije, dok je zbog rijetkih patologija na liječenje i kontrolne preglede u inozemstvo upućeno 20 djece.

novka-agic

Agić: Na čelu ZZORFBiH, iako treba u penziju

Štur odgovor

- U prošloj godini radi oboljenja iz oblasti dječije onkologije na liječenje i kontrolne preglede u inostranstvo je upućeno 17 djece, a zbog rijetkih patologija na liječenje i kontrolne preglede u inostranstvo upućeno je 37 djece - naveli su iz ZZOR-a. 

Na naš upit nadležnima u Zavodu ko su članovi Komisije za upućivanje na liječenje u inozemstvo, iz ZZOR-a su odgovorili šturo.

- Stručna komisija sastoji se od eminentnih stručnjaka, specijalista, odnosno subspecijalista u odgovarajućoj oblasti medicine, a koji se bave liječenjem oboljenja iz Pravilnika, imenovanih rješenjem Federalnog ministarstva zdravstva – navode oni. 

ZZORFBiH pokriva 11 vrsta oboljenja

Pravilnikom je predviđeno 11 oboljenja zbog kojih osiguranici mogu biti upućeni na liječenje u inozemstvo. 

- Od navedenog broja, četiri oboljenja iz Pravilnika tretiraju isključivo djecu, dok ostala, s izuzetkom jednog oboljenja koje se odnosi samo na odrasle osiguranike, tretiraju i djecu i odrasle - kažu iz ZZOR-a. 

Cijene liječenja

  • 30.000 do 100.000 KM djeca sa srčanim manama
  • 170.000 do 600.000 KM za oblast dječije onkologije
  • 5.000 do 35.000 KM liječenje rijetkih patologija