BIH

AUSTRIJA Kurz najavio zabranu burki

Mjere za integraciju u društvo

Avaz.ba

18.8.2016

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurz zatražio je uvođenje zabrane nošenja burke u Austriji, kao i uvođenje društveno korisnog rada za izbjeglice.

"Poseban izazov predstavlja brza integracija migranata na tržište rada, da bi se spriječila radikalizacija", upozorava Sebastian Kurz, ministar za integraciju i šef austrijske diplomatije.

On je naglasio da treba da uvesti takozvane "poslove za jedan euro" za izbjeglice, smanjiti pomoć, ali istovremeno uvesti i zabranu nošenja burke.

Sve te mjere Kurz želi da unese u novi zakon o integraciji koji bi, kako je najavio, trebalo da se izradi u narednih šest mjeseci. Što se društveno korisnog rada tiče, on bi trebalo da obuhvata poslove, na primjer, u održavanju javnih površina, pomoći tražiocima azila, kao i rad u socijalnim ustanovama.

Servis za zapošljavanje (AMS) trebalo bi da bude nadležan za posredovanje takvih poslova. Prvo će poslovi biti nuđeni u državnim službama, a kasnije bi moglo biti prošireno na nevladine organizacije.

"Ko nije spreman da prihvati društveno korisne poslove biće suočen sa smanjenjem socijalnih usliga, najavio je Kurz i dodao "da je veoma važno da se izbjeglice zaposle, jer ko čitav dan sjedi kod kuće ili u parku, može doći na glupe ideje".

Što se zabrane burki tiče, Kurz je podvukao da to ne smatra vjerskim simbolom, već simbolom "paralelnog društva".